Artikel
Upptäck: Nabo Hornsgatan – mackor, middag och en livlig bar

Kvarterskrogen vid Tegnérlunden har expanderat och nu hittas Nabo även på Södermalm. På Hornsgatans början precis vid Slussen har de intagit två våningar i ett vackert sekelskifteshus i mörkrött tegel.
När Nabo slog upp dörrarna i januari var det med målet att skapa Stockholms mest prisvärda mellanklassrestaurang: en tillgänglig och levande krog att besöka vardag som helg, eller en "bouillon" som de själva kallar det. Det är ett ord från 1800-talets Paris och en nytolkning av det klassiska brasseriet med enkla, rustika och prisvärda rätter.
På bottenvåningen ryms både en sandwich-shop med hål i väggen-känsla och en livlig bar med prisvärda drinkar. En trappa upp ligger deras matsal och ett stort chambre séparée med sjöglimt. Restaurangchef sedan öppningen är Andrea Mazzeo, en sommelier i hjärtat och en hängiven vinälskare, med bakgrund från Michelinkrog i Italien och senast från Nabo Tegnérgatan.
På bottenvåningen ryms både en sandwich-shop med hål i väggen-känsla och en livlig bar med prisvärda drinkar. En trappa upp ligger deras matsal och ett stort chambre séparée med sjöglimt. Restaurangchef sedan öppningen är Andrea Mazzeo, en sommelier i hjärtat och en hängiven vinälskare, med bakgrund från Michelinkrog i Italien och senast från Nabo Tegnérgatan.
Hej Andrea! Berätta, hur är upplägget på Nabo Hornsgatan?
– Vi har uppfyllt vår dröm om en egen sandwich-shop "Nabowich" där vi serverar en brisketmacka med långkokt lamm och fler roliga idéer från vår galna kock Tom. Vi har tillsammans med våra vänner på "The Italian Cousins" tagit fram ett eget bröd som påminner om focaccia, men med en luftigare struktur – perfekt för mackor. Man måste testa det för att förstå. På samma våning finns också en rolig bar med cocktails, ett stort urval av öl och ett brett sortiment av vin på glas. Det viktigaste är att vara superinkluderande, därför är våra priser väldigt generösa. Vår Negroni kostar 100 kronor och vi har alltid husets öl för 58 kronor.
– Vi har uppfyllt vår dröm om en egen sandwich-shop "Nabowich" där vi serverar en brisketmacka med långkokt lamm och fler roliga idéer från vår galna kock Tom. Vi har tillsammans med våra vänner på "The Italian Cousins" tagit fram ett eget bröd som påminner om focaccia, men med en luftigare struktur – perfekt för mackor. Man måste testa det för att förstå. På samma våning finns också en rolig bar med cocktails, ett stort urval av öl och ett brett sortiment av vin på glas. Det viktigaste är att vara superinkluderande, därför är våra priser väldigt generösa. Vår Negroni kostar 100 kronor och vi har alltid husets öl för 58 kronor.

– På övervåningen är det lite samma idé, men mer som en matupplevelse. Vi har återskapat vår tolkning av en klassisk parisisk bouillon i Södermalms-stil. Tänk klassisk fransk och svensk brasserie men superbilligt och utan krångel. Levande, roligt och prisvärt i en avslappnad atmosfär.
Hur har första månaderna efter öppningen varit – är det som ni förväntade er?
– Vi är verkligen överraskade över hur väl Nabowich har tagits emot. Det har varit fullt upp i princip från dag ett. Övervåningen kommer att ta lite längre tid. Lokalen är verkligen vacker, men vi vill att det ska kännas som en "vardagsupplevelse", så där letar vi fortfarande efter rätt känsla och balansen mellan fantastisk mat och enkelhet.
Hur har första månaderna efter öppningen varit – är det som ni förväntade er?
– Vi är verkligen överraskade över hur väl Nabowich har tagits emot. Det har varit fullt upp i princip från dag ett. Övervåningen kommer att ta lite längre tid. Lokalen är verkligen vacker, men vi vill att det ska kännas som en "vardagsupplevelse", så där letar vi fortfarande efter rätt känsla och balansen mellan fantastisk mat och enkelhet.

Vad är den största skillnaden från Nabo Tegnérgatan?
– Nabo Tegnérgatan är ett riktigt brasserie med stort fokus på råvaror och gastronomi. Vår kökschef där har tidigare varit souschef på trestjärniga Michelinkrogar i Paris och har ett väldigt traditionellt tillvägagångssätt till det franska klassiska köket. Det är en sexig atmosfär dit man går för att fira och unna sig. Nabo Hornsgatan är ett mycket enklare vardagskoncept med riktiga arbetarklassrätter. De är lagade med talang och omsorg men med ganska enkla ingredienser och därför kan priserna vara nära vad det kostar att laga eller dricka hemma. Och i baren blir det ganska högljutt senare på kvällen.
Vad ska man beställa vid ett första besök?
– Jag skulle säga: håll dig till klassikerna. Steak frites som är ett ganska blygsamt stycke kött men perfekt tillagat och med pommes frites som man dör för. Kanske råbiff i parisisk stil där allt är blandat i förväg. Eller vår egen favorit – spetskål med ostronskivling och tryffelsmör.
Hur ser en typisk fredagskväll ut vid kl 20?
– Det är "sweet spot" i baren. Den törstiga after work-publiken har dragit vidare och den sena kvällen har inte riktigt börjat än. Så perfekt för ett glas vin, en cocktail eller bara en trevlig pratstund. På övervåningen är det full fart i vår bouillon med fullsatt matsal. Högljutt, levande och roligt.
Vad händer hos er i vår och sommar?
– Vårt nöjesprogram börjar sätta sig. På tisdagar är det matfokus med en mackor och öl-deal. På onsdagar blir det ostron-bonanza till galna priser. På torsdagar livemusik med nya artister i showcase-format. Fredagar och lördagar är det DJ:s och ännu fler DJ:s som spelar all möjlig musik.
– Nabo Tegnérgatan är ett riktigt brasserie med stort fokus på råvaror och gastronomi. Vår kökschef där har tidigare varit souschef på trestjärniga Michelinkrogar i Paris och har ett väldigt traditionellt tillvägagångssätt till det franska klassiska köket. Det är en sexig atmosfär dit man går för att fira och unna sig. Nabo Hornsgatan är ett mycket enklare vardagskoncept med riktiga arbetarklassrätter. De är lagade med talang och omsorg men med ganska enkla ingredienser och därför kan priserna vara nära vad det kostar att laga eller dricka hemma. Och i baren blir det ganska högljutt senare på kvällen.
Vad ska man beställa vid ett första besök?
– Jag skulle säga: håll dig till klassikerna. Steak frites som är ett ganska blygsamt stycke kött men perfekt tillagat och med pommes frites som man dör för. Kanske råbiff i parisisk stil där allt är blandat i förväg. Eller vår egen favorit – spetskål med ostronskivling och tryffelsmör.
Hur ser en typisk fredagskväll ut vid kl 20?
– Det är "sweet spot" i baren. Den törstiga after work-publiken har dragit vidare och den sena kvällen har inte riktigt börjat än. Så perfekt för ett glas vin, en cocktail eller bara en trevlig pratstund. På övervåningen är det full fart i vår bouillon med fullsatt matsal. Högljutt, levande och roligt.
Vad händer hos er i vår och sommar?
– Vårt nöjesprogram börjar sätta sig. På tisdagar är det matfokus med en mackor och öl-deal. På onsdagar blir det ostron-bonanza till galna priser. På torsdagar livemusik med nya artister i showcase-format. Fredagar och lördagar är det DJ:s och ännu fler DJ:s som spelar all möjlig musik.

Hornsgatan 1
Stockholm

Fler artiklar

Gabagool öppnar i Östermalms Saluhall – systerkrog till Beirut Café

Botánico och Magic Flamingo får en systerkrog

Italienska Basta öppnar vid Lilla Torg i Malmö

Riche Lilla Baren bjuder in till “Stick & drick”

Frantzén öppnar nytt i Stockholm – det här är vad vi vet

Upptäck: Bord – Joel Aronssons nyfranska bistro

Medelhavsbrasseriet Juno öppnar på Kungsholmen

Restaurant Ergo introducerar trerätterslunch

Gänget bakom Barbro öppnar bistro på nya Maxim