Artikel
Upptäck: Prospero – fine dining för folket

I en liten lokal på Roslagsgatan serveras en prisvärd avsmakningsmeny som överraskar. Vi har besökt Prospero, en pärla med hemma hos-känsla i utkanten av Vasastan.
För en förbipasserande är det lätt att missa den gröna neonskylten med texten Prospero som leder till restaurangen en halv trappa ner. Lite på samma sätt fortsätter Prospero att vara en doldis i krog-Stockholm trots att de öppnade för sex år sedan. Men de som vet, de vet. Den plånboksvänliga avsmakningsmenyn på lokala råvaror lockar såväl grannar från området som turister. Prospero är rekommenderade i Guide Michelin och fick senast höga poäng i Di Weekends krogtest. Och när The New York Times tipsade om sina krogfavoriter i Stockholm fanns Prospero med på listan.
Vi har pratat med David Arvidsson som driver och äger Prospero tillsammans med Niklas Näselius. Två gamla vänner och kollegor som jobbade ihop men ville göra sin grej fullt ut och öppnade dörrarna till sin egen restaurang i april 2019.
Hej David! Varför blev det just namnet Prospero?
– Prospero kommer från Shakespeares pjäs "Stormen" och betyder även blomstrande och välmående. Vi tyckte det passade bra till vårt koncept.
– Prospero kommer från Shakespeares pjäs "Stormen" och betyder även blomstrande och välmående. Vi tyckte det passade bra till vårt koncept.
Hur hamnar en rätt på menyn, var hittar ni inspirationen?
– Vi jobbar hårt efter säsong så det som finns på tallriken är det som är i säsong just nu. När det gäller tekniker och kryddor tar vi inspiration från hela världen. Vi är skolade i det franska köket men älskar också de asiatiska, speciellt Japan och Thailand.
– Vi jobbar hårt efter säsong så det som finns på tallriken är det som är i säsong just nu. När det gäller tekniker och kryddor tar vi inspiration från hela världen. Vi är skolade i det franska köket men älskar också de asiatiska, speciellt Japan och Thailand.
Menyn kostar 545 kronor och måste anses väldigt prisvärd, hur lyckas ni hålla priserna nere?
– Eftersom vi jobbar med en fast meny kan vi minimera svinnet när vi vet vad alla ska äta. På så sätt kan vi hålla ner priserna. Vi vill vara "fine dining för folket" och därför skalar vi bort lite saker vi tycker är onödiga som ofta bara gör att priserna går upp utan att upplevelsen blir märkbart bättre.
– Eftersom vi jobbar med en fast meny kan vi minimera svinnet när vi vet vad alla ska äta. På så sätt kan vi hålla ner priserna. Vi vill vara "fine dining för folket" och därför skalar vi bort lite saker vi tycker är onödiga som ofta bara gör att priserna går upp utan att upplevelsen blir märkbart bättre.


Menyn på Prospero består av fyra rätter med möjlighet att köpa till några små överraskningar innan, mellan och efter. Den är dynamisk och rätter byts utifrån efterfrågan och årstider med något nytt åtminstone varje vecka. Tanken om hållbarhet formar också dryckeslistan. Fokus ligger på intressanta viner från Europa men det finns också ett bra utbud av lokalt producerad öl, starkare drycker och alkoholfritt.
Finns det någon rätt som kommit tillbaka på menyn flera gånger?
– Hmm, många saker blir återkommande men kanske i olika tappningar. Vår Karljohansvamp-glass har vi nästan alltid på menyn någon gång under vintern. Jag tror folk hade blivit rasande om vi hoppade över den något år.
– Hmm, många saker blir återkommande men kanske i olika tappningar. Vår Karljohansvamp-glass har vi nästan alltid på menyn någon gång under vintern. Jag tror folk hade blivit rasande om vi hoppade över den något år.
Vilken är veckans bästa dag hos er och varför?
– Jag måste nog säga lördagar. Tråkigt svar men tycker stämningen alltid är på topp då. Men jag kan verkligen rekommendera att komma en vardag om man vill ha en lite längre middag i lugnare tempo.
– Jag måste nog säga lördagar. Tråkigt svar men tycker stämningen alltid är på topp då. Men jag kan verkligen rekommendera att komma en vardag om man vill ha en lite längre middag i lugnare tempo.
Vad händer hos er i vår/sommar?
– I vår fyller vi sex år och det kanske blir lite fest, vem vet? Annars ser vi väldigt mycket fram emot att det kommer mer och mer fina grönsaker. Våren och försommaren är verkligen den roligaste tiden på krogen rent råvarumässigt och därför kör vi öppet hela sommaren förutom de sista två veckorna i juli. Så vi hinner vila upp oss lite inför hösten.
– I vår fyller vi sex år och det kanske blir lite fest, vem vet? Annars ser vi väldigt mycket fram emot att det kommer mer och mer fina grönsaker. Våren och försommaren är verkligen den roligaste tiden på krogen rent råvarumässigt och därför kör vi öppet hela sommaren förutom de sista två veckorna i juli. Så vi hinner vila upp oss lite inför hösten.

Roslagsgatan 21
Stockholm

Fler artiklar

Upptäck Södertobak – familjär kvarterskrog med smakrika smårätter

Nu öppnar Stockholm 1897 – Sandhäxans systerkrog på Djurgården

Gabagool öppnar i Östermalms Saluhall – systerkrog till Beirut Café

Upptäck: Nabo Hornsgatan – mackor, middag och en livlig bar

Botánico och Magic Flamingo får en systerkrog

Italienska Basta öppnar vid Lilla Torg i Malmö

Riche Lilla Baren bjuder in till “Stick & drick”

Frantzén öppnar nytt i Stockholm – det här är vad vi vet

Upptäck: Bord – Joel Aronssons nyfranska bistro