Krognytt

Sverige tog brons i VM i matlagning

Publicerad 28 jan
Team Sweden tog brons i Bocuse d'Or 2025. Foto: Gustaf Björnsson/Press
Världsfinalen i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or, VM i matlagning, gick av stapeln den 26 januari i Lyon, Frankrike. På måndagskvällen stod det klart att Sverige tagit hem tredje plats, en otroligt stark gastronomisk prestation. Vinnare i årets tävling blev Frankrike och silvret gick till Danmark. – Nivån har varit extremt hög, säger Sveriges kandidat Gustav Leonhardt, i ett pressmeddelande.
Det svenska laget i Bocuse d'Or leddes i år av Gustav Leonhardt med commis (assisterande kock) Noel Moglia, coach Peter Asp Jelksäter och president Tommy Myllymäki. De blev klara för final efter Europafinalen i Bocuse d’Or som gick av stapeln den 20 mars 2024 i Trondheim, Norge. Totalt 60 länder deltog då i tävlingen och via kvaltävlingar återstod 24 tävlande länder nu till finalen i Lyon. I år tog Sverige hem tredjepriset medan vinnaren i årets tävling blev Frankrike och silvret gick till Danmark.
– Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d'Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d'Or, i ett pressmeddelande.
Följande två rätter presenterades av Team Sweden i finalen i år:
Hummerglacerad Havsgös med kelpolja, Konfiterad rotselleri, kombu & citronverbena, Trädgårdssallad, blekselleri & jalapeno, – Sabayonne på hummer med ingefära & citrusblad.
Foto: Gustaf Björlin, The Food Office
Kryddstekt och murkelfärserad rådjursadel & pepparglacerad ytterfilé. Rådjurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkål & grön Chartreuse. Hö-rökt vinteräpple & röda vinbär, – Grönpeppar- & ankleversås. Consommé på rådjur smaksatt med Oolong te, svampravioli & ”vinterskörd”.
Foto: Gustaf Björlin, The Food Office
– Gustav och hans team har visat vad som är möjligt genom att kombinera svenskt mathantverk med innovativt tänkande. Deras prestation är en enastående insats som kommer att inspirera hela den svenska restaurangbranschen, säger Tommy Myllymäki, President för Bocuse d'Or Sverige.
Bocuse d’Or grundades av stjärnkocken Paul Bocuse år 1987 och har idag utvecklats till ett globalt nätverk för gastronomi, måltid och turism. Tävlingen avgörs vartannat år och finalen är alltid i Lyon, Frankrike.
Isabelle Wallin
Isabelle Wallin
Publicerad 28 jan
Låt oss guida dig till ditt nästa restaurangbesök!
Anmäl dig till BokaBords nyhetsbrev och få restaurangtips, krognytt och guider direkt i din inbox.
Skicka in