Krognytt

Nobelmiddagen 2024 – Jessie Sommarström står för menyn

Publicerad 6 dec
Nu står det klart vilka som leder köket under årets Nobelbankett. Stjärnkocken Jessie Sommarström tar ansvaret för den prestigefyllda middagen, medan prisbelönta Frida Bäcke står för desserterna. Foto: © Nobel Prize Outreach/Dan Lepp.
Den 10 december, när kungligheter och Nobelpristagare intar sina platser i Blå Hallen, blir det svenska råvaror i fokus. Jessie Sommarström lyfter vikten av hållbara matval och trots att menyn hålls hemlig in i det sista, avslöjades en oväntad detalj – fullkornsgröt kommer att serveras. Även Frida Bäcke kommer lyfta svenska råvaror och avslöjade att en av hennes ingredienser i desserterna kommer att vara svenska äpplen.
Exakt vad som kommer att serveras under Nobelmiddagen får vi inte veta förrän gästerna har satt sig till bords i Blå Hallen, kl 19 den 10 december.
Jessie Sommarström utsågs till Årets kock 2022 och har deltagit i både ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”. Frida Bäcke driver Socker Sucker, har jobbat som Head Pastry Chef för Frantzén och Aira, samt har utsetts till ”Konditorernas konditor" två år i rad. Årets sommelier är Ulrika Karlsson, vinexpert på Godare, som för femte året i rad är gastronomisk rådgivare för Nobel med speciellt fokus på dryckerna.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 6 dec

Anrika restauranger

Kanske inte riktigt en Nobelmiddag, men minst lika vackra lokaler och god mat.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in