Intervju
Bartendern Bella Porcile: "Gästen vill ha en hel upplevelse"
Bella Porcile är bartendern som hämtar inspiration till sina Vilda drinkar från skogen. Hon delar sina bästa cocktailtips och recept på Instagram under namnet "Mixedbybella". Vi har fått drinkrecept till hösten och blir guidade till några av hennes favorit-restauranger just nu.
Berätta, vilka är höstens cocktailtrender?
– Gästen vill ha en hel upplevelse! Det innebär allt ifrån storytelling, isen och glaset till garnityren och underlägg. Allt ska tillföra något till helhetsupplevelsen av drinken. Det är även viktigt att jobba hållbart, gärna tänka no waste och försöka använda allt man kan av en ingrediens. Menyerna blir mer kreativa, till exempel så vill man gärna använda sig av naturen och så blir det allt vanligare med olika syror istället för citron. Man vill också jobba så lokalt som möjligt, jag gillar att lyfta de lokala producenterna när jag jobbar i olika städer.
Vilken av dina Vilda drinkar måste vi testa att göra?
– Golden Moments, en kantarelldrink! Jag har gjort en del kantarelldrinkar just nu eftersom det växer så sjukt mycket svamp i år. Så om du vågar exprimentera lite, testa att göra en kantarellsockerlag och gör Golden Moments, eller ersätt vanlig sockerlag med den i till exempel en Whisky Sour eller Old Fashioned.
Drinkrecept: Golden Moments
Du behöver:
5 cl Tullamore D.E.W.
2,5 cl kantarellsirap
3 cl citronjuice
Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Sockrade kantareller
2,5 cl kantarellsirap
3 cl citronjuice
Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Sockrade kantareller
Kantarellsirap:
2 dl råsocker
1,5 dl vatten
2 dl kantareller
En nypa flingsalt
1,5 dl vatten
2 dl kantareller
En nypa flingsalt
Gör så här:
- Kantarellsirap: Förväll kantarellerna. Tillsätt socker, vatten, samt salt. Låt koka i ca 10 min. Dra av plattan, låt svalna och häll upp allt på rengjord glasburk. Låt kantarellerna ligga kvar i sirapen för mer smak.
- Häll upp alla ingredienser förutom tonic i en shaker med is. Skaka hårt tills shakern blir frostig.
- Sila upp i highball-glas med is. Toppa med tonic och sockrade kantareller (från kantarellsirapen).
Mysiga restauranger i Sverige
Bella Porciles tips på restauranger just nu.
Bar Montan
Förbindelsehallen, Johanneshov. "Hela Slakthusområdet i Stockholm håller på att växa fram till ett nytt coolt område. Hittade just Bar Montan där, och dit kommer jag återvända mycket".
Bonden & Bönorna
Storgatan 80, Slite. "Missa inte Bonden & Bönorna i lilla Slite på Gotland om du har vägarna förbi. Så lokalt och närproducerat det kan bli. Där serveras även Vilda drinkar, signerade mig. Där "jobbar" även världens gosigaste hund Bruno som du kanske får turen att träffa".
Knystaforsen
Rydöforsvägen 4, Rydöbruk. "Restaurang Knystaforsen i Halland passar perfekt att besöka om du vill ha härliga naturupplevelser och mat över öppen eld".
Fler artiklar
Fira Beaujolais Nouveau i Göteborg
Vasastan får en ny italienare – nu öppnar Chicce
Häktet nyöppnar – med stimmig känsla och trerätters
Årets Kock 2024 – Michael Andersson
Urban Deli serverar ostron för 5 kr/st varje fredag
Årets vinnare Stellagalan 2024
Elite Palace Hotel öppnar italienaren Panza
Malin Mendel gästar restaurang India’s
Vin- & Ciderfestivalen Avskalat återvänder till Stockholm