Krognytt
Årets Nobelmeny – detta serverades på Nobelfesten 2024
Årets Nobelbankett gick av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stadshuset. För första gången någonsin var det två kvinnor som stod bakom Nobelmenyn. Stjärnkocken Jessie Sommarström tog ansvaret för den prestigefyllda middagen, medan prisbelönta Frida Bäcke stod för desserterna. Här presenteras vad som serverades på Nobelfesten 2024.
Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Varmrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serverades med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
Dessert: Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
Om årets kock och konditor
Frida Bäcke som stod för desserterna driver Socker Sucker, har jobbat som Head Pastry Chef för Frantzén och Aira, samt har utsetts till ”Konditorernas konditor" två år i rad. Jessie Sommarström som stod för matmenyn utsågs till Årets kock 2022 och har deltagit i både ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”.
Anrika restauranger
Kanske inte riktigt en Nobelmiddag, men minst lika vackra lokaler och god mat.
Fler artiklar
Wedholms Fisk firar 40 år – med inledande gästspel av Johan Jureskog
Nobelmiddagen 2024 – Jessie Sommarström står för menyn
Restaurang Cliff Barnes och Sue Ellen har startat bränneri!
Fira Beaujolais Nouveau i Göteborg
Vasastan får en ny italienare – nu öppnar Chicce
Häktet nyöppnar – med stimmig känsla och trerätters
Årets Kock 2024 – Michael Andersson
Urban Deli serverar ostron för 5 kr/st varje fredag
Årets vinnare Stellagalan 2024