Guide
Nyöppnat i Stockholm
Nya restauranger i Stockholm 2024 – nyöppnade
Letar du efter en ny restaurang eller bar att testa? Under 2024 öppnar flera spännande krogar i Stockholm. Har du tips på nya restauranger och barer i Stockholm? Mejla oss gärna på [email protected]. Den här guiden uppdateras löpande med nyöppnade restauranger.
Nyöppnade restauranger i Stockholm City & Gamla Stan
Under 2024 väntas flera krogar slå upp dörrarna i City och Gamla Stan.
MESS
Mäster Samuelsgatan 19. Nu får Stockholms kulinariska scen smaka på nya stökiga influenser. MESS är ett nytt restaurangkonceptet som är unikt i Sverige, kanske i världen. I en 1250 kvadratmeter stor lokal kommer flera restauranger att samsas bredvid varandra, och då inte som en food court. Först ut är korvrestaurangen Banger som redan har öppnat, sedan väntar ett café och en fine dining-krog.
Nyöppnade restauranger på Södermalm
På Söder är det redan krogtätt, men här är nyöppningarna under 2024.
Matateljén
Slakthusområdet växer! I maj 2025 öppnar Matateljén, som tidigare låg i Gamla Enskede. Anna Klyvare och Henrik Sauer kommer att laga lekfull mat på bra råvaror till både lunch och middag.
Enkai
I mars 2025 öppnar Enkai i Hornstull centrum. Trion bakom Take Ramen i Vasastan står bakom denna nya japanska izakaya som kommer att servera både lunch och middag. På menyn kommer det finnas hemlagad ramen och grillspett.
Nyöppnade restauranger på Kungsholmen
Här är restaurangerna som öppnar på Kungsholmen under 2024.
Juno
Sankt Eriksgatan 43A. Brasseriet Juno vid Fridhemsplan kommer att servera medelhavsmat på sitt eget vis. En ny kvarterskrog för Kungsholmen-stammisar och andra glada som vill skåla i bubbel och dela på mellanrätter.
Typ
Typ öppnar i Pontus gamla lokal i Tidningshuset, det blir ett brett koncept som både innebär restaurang, catering och delikatessbutik.
Nyöppnade restauranger i Vasastan
Hittar nya favoriter i Vasastan – och var först på plats när de öppnar.
DERSCH
DERSCH (Der Schnitzel) drivs av Sveriges Mästerkock-deltagaren Roy Nader och Ninos Afram och Richard Lahdo från hamburgerkrogen BAP på Linnégatan. Deras ambition är att servera världens bästa schnitzel.
Nyöppningar
Restauranger som öppnade i Stockholm under 2023, samt hittills i 2024.
Bar Montan
Kafferostarna Johan Montan Ahlgren och Öner Kulbay flyttade 2020 in i en tillbyggnad till Hus 26. Här har sedan dess produktionen och rostningen skett. Nu har de utökat med Bar Montan, en restaurang med öppet kök, och en matbar med vinfokus.
Freyja
Stureplansgruppen har öppnat sin första restaurang på Södermalm. I en nybyggd takvåning med en stor takbar, takterrass och milsvid utsikt över Stockholm står Emma Shields bakom spisarna. Barerna drivs av Jimmy Dymott, förknippad med klassikern Marie Laveau.
SOLEN
Den prisade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har öppnat en gastronomisk destination i Slakthusområdet. Solen är inspirerad av soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. Inomhus finns 150 sittplatser och ett chambre séparée för upp till 40 personer. Det finns även en liten uteservering.
Frippe
Frippe har blivit till en spansk matbar när gänget bakom macksuccén Sandhäxan tog över i slutet på augusti. Här finns nu kvarterets billigaste cava och en stor matbar för upp till 55 personer med en meny som har hjärtat i Spanien.
Non Parlo Italiano
Nyöppnade Non Parlo Italiano drivs av krögarna bakom Cucina Povera och Taameya Falafel. Här kan du förvänta dig italiensk mat, gott vin och trevligt sällskap. Kom förbi och ät lite smarrig pasta, ta ett glas vin, drick en rykande het kaffe, stå och häng i baren eller kör helgmiddag med familjen.
Sin Slaughterhouse
Sin Ramen som ligger mitt i city har fått en systerkrog i Slakthusområdet, som ligger bakom Solen. På menyn står “kikanbo ramen” som ska stimulera alla fem sinnen.
Chicce
Chicce serverar italienska rätter gjorda på bra råvaror. På menyn står rätter som hemmagjord pasta eller pinsa. Bege dig till Grönstedtska Palatset om du vill smaka en bit av Italien, fast i Vasastan!
Muscadetbaren
Sankt Eriksgatan 108. Gustav Hökstrand som tidigare huserade på Bar Libertin har nu öppnat Muscadetbaren. På Muscadetbaren serveras det ostron och vin från Europas atlantkust.
Kanon
Duon bakom A Bowl & Plates har öppnat nytt i Borascos gamla lokaler. På menyn står rätter med grill i fokus och smaker från Mellanöstern, Sydamerika och Medelhavet.
TAKO
Restaurang TAKO öppnar återigen sina dörrar i höst, denna gång på en ny adress i hörnet av Grev Turegatan och Birger Jarlsgatan.. Med en uppdaterad meny och en ny placering ovan mark är den asiatiska restaurangen redo att välkomna både gamla och nya gäster. Bordsbokningen öppnar i september.
Amalia
Till den moderna och livliga bistron Amalia går du för goda viner och mat att dela på. Menyn byts ofta ut och består just nu av snacks och smårätter som carpaccio, pasta och anka samt desserter som tiramisu och ost med fröknäcke.
Panza
Restaurang Panza, som är Elite Palace Hotels nya satsning, är autentisk italienare som serverar lunch, aperitivo och middag i modern miljö. Här finns även en cocktailbar en trappa upp och det erbjuds även barnpassning under måltiden, av erfarna barnpassare i ett kreativt lekrum.
Capanonne Bottega
Vägg i vägg med systerkrogen Capannone på Roslagsgatan ligger bakfickan och vinbaren Capannone Bottega. Här blir det fokus på italienska viner och charkuterier. De erbjuder både ett chambre séparée och en mysig uteservering.
Il Merlo
Wollmar Yxkullsgatan 10. Söderprofilen Andreas Bjunér och Elin Ungman har öppnat krogen Il Merlo i Sjöström Antiks tidigare lokaler på Wollmar Yxkullsgatan. Fokus är mackor och lantlig handel.
MXCO
MXCO är Stureplans nya satsning, en mexikansk taqueria mitt i city. Menyn är signerad Jose Manuel Cruz Martines och består av autentiska smaker från Mexico City.
Restaurang LU
Den kinesiska Malmö-krogen LU har öppnat på Nytorget. Hos Lu är stämningen som en kinesisk släktträff och maten som serveras är streetfood från Hong Kong. Här serveras kryddiga rätter med kantonesiska smaker som mapo tofu, grillad anka och krispigt sidfläsk.
Popina Vitti
Popina Vitti har öppnat vid Klarabergsviadukten. Den nya italienska krogen drivs av Stureplansgruppen och är en enkel pizza- och pastabar med bra cocktails. Sväng förbi på några mindre rätter, en pizza eller ett glas.
German Beer Hall
Det tyska konceptet German Beer Hall har öppnat i Norrtull. Här är det Oktoberfest varje dag! Drick öl ur en stövel och ät schnizel eller pretzels till tyrolermusik. De har dessutom precis öppnat på Kungsholmen i at Kungsholmens gamla lokaler.
Mormors Pastabageri
Mormors Pasta har öppnat i Lindhagen. De har stort fokus på pasta och tillverkar all sin pasta själva på plats med endast svenska råvaror. De erbjuder allt från traditionell italiensk pasta till asiatiska nudlar och dumplings. I delin kan man köpa med sig skafferivaror och middagsalternativ.
Akvileja
Stjärnkrögarna Tommy Myllymäki och Pi Le har öppnat salladsbar på NK, efter höstens öppningar av Bobergs Matsal och Nordiska Kantinen. Akvileja ligger i anslutning till de två andra restaurangerna på plan fyra i NK-huset. Här serveras matiga sallader som ändras efter årstiderna, samt fika från restaurangens konditor Linda Dahl.
Bistro Zissou
Bistro Zissou har öppnat i Gamla stan! “Ka” i Kagges, Kalle Lindborg, har blivit med familjekrog och driver nu den nya franska bistron i Kagges gamla lokaler. Här serveras snacks och rätter i säsong med väl utvald dryck.
Skörden
Skörden är Södermalms nya fritidsgård i Nooks gamla lokaler, där kockar från Melker Anderssons traineeprogrammet Chefs Camp lagar maten. Här finns flera koncept under flera tak, bland annat en okomplicerad kvarterskrog med internationella och prisvärda rätter, en bar och olika lokaler för livemusik och andra evenemang.
Villa Dahlia
Villa Dahlia är ett nytt boutiquehotell i Tegnérlunden. I matbaren på gatuplan välkomnas såväl hotellgäster som endast matgäster. Hotellets innergård bjuder in till aperitivos och boule. På menyn står internationella klassiker med italienska influenser, tillagade av utvalda lokala och hållbara råvaror. Missa inte deras takbar!
Isola
Rörstrandsgatan 18. Isola tar dig med på en smakresa genom Italiens rika kulinariska landskap. Menyn är utformad med en djup vördnad för det traditionella italienska köket, samtidigt som de inte tvekar att introducera moderna influenser och tekniker för att förhöja varje rätt.
Bobergs Matsal
På Bobergs Matsal förvaltas ett arv som sträcker sig hundra år tillbaka. Matsalen är kulturhistoriskt skyddad och har förblivit nästan oförändrad sedan den öppnade 1915. Samtidigt har den gastronomiska upplevelsen utvecklats; Tommy Myllymäki och Pi Le som driver restaurangen idag presenterar en modern tolkning av traditionell fransk-nordisk matlagning á la carte eller med två/trerätters prix fixe.
Popina Vitti
Klarabergsviadukten 61. Popina Vitti är en enkel pizza- och pastabar med trevliga cocktails. De jobbar nära sina leverantörer och producenter. Sväng förbi på några mindre rätter, en pizza eller ett glas. Popina Vitti drivs av Stureplansgruppen, som även driver Chez Jolie och L'Avventura med flera.
La Sirenetta
Gamla Pontonen har blivit till nya La Sirenetta - en italiensk sommarkrog på vattnet, med allt från grillad fisk och skaldjur, goda ostar och färsk pasta. Här kan du både börja och avsluta kvällarna.
Restaurang Ruben
Aristogruppen har expanderarat. Krögarduon Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl med flera öppnade i februari tre nya krogar vid Karlaplan. I somras öppnade de en krog på Gotland och nu har de öppnat citykvarterskrogen Restaurang Ruben.
Ergo
På Artillerigatan 14, i stjärnkrogen Gastrologiks tidigare lokaler, har den eleganta, men avslappnade fine dining krogen Ergo öppnat. En modern franskinspirerad avsmakningsmeny kommer ge gästen valmöjligheter vid varje servering. Ergo består av en matsal med 36 sittplatser samt den separata delen Ergo Salon för private dining.
Pelago
Pelago ligger i Katarinahuset tillsammans med systerkorgarna Gondolen och Café Klotet. Pelago ligger på det 760 kvadratmeter stora taket med spektakulär panorama-vy med 4 barer och plats för 800 gäster. Här serveras mat och dryck från lunch till kväll, alla dagar, hela sommaren. Menyn är somrig med fokus på kött, fisk och grönsaker som grillas över öppen eld.
Villa Foresta
I augusti öppnar Lidingös nya vardagsrum för weekends, möten, mat, musik och fest. Gustav Otterberg blir köksmästare och kommer leda det gastronomiska med en meny som fokuserar på hållbarhet samt svenska råvaror och producenter. Villa Foresta består av hotellrum, konferensrum och flera restauranger, dessutom planeras ett spa.
Bistrot Du Passage
Bistrot Du Passage är en fransk bistro som håller öppet från tidig morgon till sen kväll. Bistrot du Passage är systerrestaurang till libanesiska Beirut Café som ligger vägg i vägg, en trappa upp.
Jarden
Jarden är en ny trädgårdsfest och sommarrestaurang på Södermalm. Etoile och Celeste har fått ett krogsyskon på Celestes innergård vid Mariatorget. På Jarden får du grillat, härligt häng, god dryck och massa härlig musik, fest och aktiveringar.
Bacchanale
Främmat-gänget har öppnat nytt på Söder. Bacchanale erbjuder både lunch- och middagsservering i avslappnad miljö, med fokus på rätter av kvalitativa råvaror, ofta tillagade i krogens vedugn.
Monrads Östermalm
Linnégatan 42. Fisk- och skaldjursrestaurangen Monrad's som drivs av Lina och Johan Monrad och som ligger i Djursholm har öppnat en bakficka på Östermalm. Ett skaldjurscafé, restaurang och delikatessbutik i ett, vad de själva kallar "Östermalms minsta saluhall".
Copine Café
Hamngatan 18. Jim&Jacob har öppnat Copine Café på NK. Detta är en mer lantlig och rustik version av Restaurang Copine. En sydeuropeisk bistro med lunchklassiker från Copine, samt dagens rätt. Det serveras även helgbrunch.
Parken
Sveriges Mästerkock-vinnaren Christin Kashou har öppnat Restaurang Parken tillsammans med influencern och poddaren Penny Parnevik Murray. Krogen ligger i gamla Restaurang Amalfis lokaler och har även en del med uteservering i Ellen Keys Park.
Marco's Bar & Café
Odengatan 106. Gänget bakom Marco's i Vasastan har nu öppnat bar och café. Kom in på en kaffe och kaka, en drink eller något matigare i den moderna lokalen.
Södertobak
Svenska Brasserier har öppnat nytt på Södermalm efter Riche Fenix, The Hills, Gondolen och Café Klotet. Nya Södertobak ligger i en före detta tobaksbutik på hörnet av Erstagatan och Bondegatan vid Slussen.
TegelLådan
TegelLådan har öppnat i Gasverket i Norra Djurgårdsstaden. TegelLådan är systerkrog till ölhallen Lådan vid Rådmansgatan och har öppnat i ett gammalt tegelhus från 1800-talet. Skillnaden blir att TegelLådan dessutom är ett bryggeri, med egenbryggd öl. Helt enkelt en brewpub med bryggeri, och lokalproducerad, KRAV-märkt streetfood.
Afrika
Afrika har öppnat i Hus 26 i Slakthusområdet och är en plats för mat och dryck från flera olika matkulturer från den afrikanska kontinenten. Se fram emot rätter från bland annat Senegal, Kenya och Etiopien och Eritrea. Här får både musik och konst ta plats på olika event, samt att det till sommaren kommer finnas en stor uteservering.
Urban Deli Hagastaden
Urban Deli öppnar två nya enheter i huset Forskaren i Hagastaden. Den ena blir en bar, deli och butik med inspiration från New York och öppnar den 1 mars. Den andra blir ett nytt matkoncept, Urban Diner, som blir en mix av ett franskt brasseri och en modern amerikansk diner och öppnar i början av april.
Café Klotet
Gondolen har fått en ny systerkorg på Söder när Svenska Brasserier öppnade den nya restaurangen Café Klotet. Café Klotet flyttar in i lokalen intill Gondolen i Katarinahuset och här serveras en enklare meny och atmosfären är trygg och lekfull.
India´s
Birger Jarlsgatan 29. Krogklassikern Vassa Eggen har sålts till Elite Hotels och blir den indiska restaurangen India's, vägg i vägg med Elite Hotel Stockholm Plaza. Bakom etableringen står ägaren av Elite Hotels Caroline Chakraborty och kocken Jonas Svensson, som också driver de asiatiska krogkoncepten Miss Voon och GOMA.
Vadå
Bar Apropos nya systerkrog Vadå serverar smårätter i säsong med lokalproducerade råvaror. Menyn följer ingen speciell cuisine, ledordet är gott! Det finns ca 40 st sittplatser inomhus med öppet kök, och ca 16 st platser utomhus.
Bar Ingrid
Café Ingrid har nu tagit över grannlokalen och öppnat en bar. Här serveras vin, öl och drinkar med snacks, smårätter och desserter. Självklart kommer brödet från det egna bageriet och vill man ha en bulle till dessert är det inte omöjligt att få!
Le Bon Canon
Le Bon Canon drivs av samma gäng som driver W by Wijnjas. Här är det tydligt att de älskar goda viner av kvalitet. Här går det även att göra en djupdykning i vinets värld tillsammans med vänner och kollegor till fester och konferenser.
Magari Pizza Karlaplan
Nicolas Cappiello och Giuseppe De Bernardo grundade Magari Pizza i Vasastan med ambitionen att ge Stockholmarna en smak av Kampanien, där enligt dem "den riktiga italienska pizzan föddes". På menyn finns förutom pizza även pasta, antipasti och desserter. Nu har de öppnat sin andra restaurang, på Karlaplan.
Noema
Noema bjuder på gastronomisk kreativitet och elegans i entréplan på Wallenstams Stockholmskontor på Birger Jarlsgatan 64. Här finns flera kötträtter att välja mellan och mindre rätter att dela på.
Restaurang Ärla
Ärla är en kvarterskrog som drivs i fine-dining-anda av krögarparet Patric Blomquist och Lotta Karlsson, som tidigare drivit hyllade gastropuben Hybrid i Enskede.
Grandesse By Caliente
Calientegruppens senaste tillskott tapas-fusion restaurangen Grandesse By Caliente serverar smårätter att dela på och några större rätter med en nyskapande touch på tapas.. Hit kan du gå för en AW eller en trevlig middag i modern atmosfär.
Aristo
Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl tillsammans med Markus Bremdal och Kasper Kleihs öppnade i februari Aristo vid Karlaplan. Aristo är en mix av finkrog och kvarterskrog som serverar nordisk mat inspirerad av andra delar av världen. I matsalen och vinbaren hittar du Tobias Johannisson, Filip Weidlitz & Aleksandar Petronijevic.
Uva Vinbar
Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl har tillsammans med Markus Bremdal, Kasper Kleihs, Tobias Johannisson, Filip Weidlitz & Aleksandar Petronijevic öppnat Uva Vinbar, som hör ihop med Aristo och Cucolo vid korsningen Kommendörsgatan/ Styrmansgatan.
Cucolo
Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl tillsammans med Markus Bremdal och Kasper Kleihs har öppnat den italienska krogen Cucolo vid Karlaplan. Namnet betyder gök på italienska och syftar till lokalen där restaurangen ligger, där Bengt Wedholm under femtiotalet drev restaurang Östergök. I matsalen och vinbaren hittar du Tobias Johannisson, Filip Weidlitz & Aleksandar Petronijevic.
Chouchou
Den växtbaserade restaurangen Chouchou ligger sedan tidigare på Norrmalm, men har nu även slagit upp filialer på Östermalm och Kungsholmen. Här serveras vegetariska och veganska rätter i en kombination av svensk husman och europeiska influenser.
Savoj
Magnus Ladulåsgatan 4. Den populära pizzerian i Vasastan har slagit upp en filial på Söder. Här serveras lika goda pizzor som i Vasastan, samt sallad och pasta.
Le Galopin
Le Galopin Brasseri och Vinbar har öppnat i Täby Park. På menyn står franskinspirerad mat och dryck av hög kvalité i en skön och avspänd atmosfär. Här är det öppet i vinbaren och för middag hela veckan, afterwork på fredagar och brunch på helgerna.
Din-Din Club
Norra Stationsgatan 61. Din-Din Club öppnade sin första restaurang under 2022 och den nya restaurangen i Hagastaden blir den fjärde i Stockholm. De andra lokalerna ligger i Mood Gallerian, Sundbyberg och Liljeholmen. Din-Din Club serverar asiatisk streetfood med en twist och på menyn hittar du bowls, ramen och rolls.
Ristorante Villa Romana Odenplan
Ristorante Villa Romana har öppnat på Odenplan! Villa Romana är en italiensk restaurang med mysig atmosfär och vacker utsikt mot Gustaf Vasa kyrka. Här serveras klassiska italienska smaker som pasta, risotto, pizza och pinsa.
Vår Gård/Villa Skärtofta
Finkrog i en anrik privatbostad! Vår Gård som ligger i Saltsjöbaden, ca 20 minuter från Stockholm City, har öppnat restaurang Villa Skärtofta. Här serveras en avsmakningsmeny med italienska influenser.
Fler guider
Guide till Göteborgs godaste pasta
Julbord på julafton i Stockholm
Stockholmskrogarna som har öppet i jul
Guide till nyårsfirande i Stockholm
Tips på nyårsfirande i Göteborg
Fira nyår på restaurang i Malmö
Köttrestaurang i Göteborg – krogar för köttfantaster
Helgtips i Stockholm
Prisvärda restauranger i Stockholm