Intervju

Frida Ronge: Soja i crème brûlée är fantastiskt

Publicerad 16 sep 2021 (ändrad 3 nov 2022)
frida ronge tak
På TAK flörtar det japanska köket med det nordiska och du får njuta av maten ihop med Stockholms skönaste utsikt. Den gastronomiska ledaren Frida Ronge välkomnar dig till en modern och annorlunda upplevelse som inte liknar något annat.
På restaurang TAK är allting lite extra. Utsikten över Stockholm är magnifik och maten är som ingen annanstans. Du hittar visserligen klassiker som toast Skagen på menyn, men när du smakar den inser du att den är mycket mer uppfriskande än vanligt och du förnimmer både den japanska citrusfrukten Yuzu och fermenterad, grön japansk chili.
Andra signaturrätter är TAKs crispy duck, en halv friterad anka serverad med olika tillbehör, och klassiska crème brûlée som här är smaksatt med soja.
– Sojan i crème brûléen ger en salt karamellkänsla som är helt fantastisk, säger Frida Ronge som är kulinarisk chef på TAK och en av Sveriges mest smaksäkra kockar.
Frida Ronge har alltid haft stort intresse för att arbeta med japanska smaker och tekniker, och det var tack vare hennes träffsäkerhet hon fick förtroendet att utveckla den lekfulla menyn på TAK. Tidigare har hon arbetat på bland annat Yasuragi, Råkultur och VRÅ och hon beskriver sin matlagning som tolkningar av japanska rätter fast med nordiska råvaror – och alltid med ett hållbarhetsfokus.
– Om vi vill laga en klassisk svensk rätt smaksätter vi den med japanska smaker och om vi jobbar med en japansk traditionell rätt så jobbar vi med lokala råvaror, säger Frida Ronge.
Själv går hon gärna på den lokala kvarterskrogen för att få inspiration till nya rätter.
– Min talang handlar om att förstå vilka smaker och råvaror som kommer att funka ihop – både visuellt och smakmässigt. Allt från en smak på ett besök på lilla kvarterskrogen till ambitiösa restauranger, en löptur, en kokbok eller en bild inspirerar mig i min matlagning, säger Frida Ronge.
Pizzerian Bitza vid Hornstull är en av favoriterna. Här görs innovativa pizzor med arabiska smaker som sumak, tahini och getost. Totemo Ramen på Sankt Eriksgatan är en annan, autentisk japansk ramen med hemgjorda nudlar. Till lunch äter hon ofta en bowl från Kale & Crave. Men många gånger stannar hon såklart på TAK.
Miljön är magisk i den vackra matsalen vid Brunkebergstorg och utsikten är slående från trettonde våningen där gästerna har utsikt över hela Stockholm. Restaurangen kan dessutom stoltsera med Stockholms största takterass och det är inte för intet som högsäsongen här är vår och sommar.
Frida Ronge är inte bara ansvarig för maten på TAK utan också för konceptutveckling. På söndagarna arrangeras just nu Japanese afternoon tea och den som vill kan gå på ett urbant yoga retreat här. 
Ja, ett besök på TAK är inte som att besöka en klassisk restaurang, det är en upplevelse av moderna Stockholm.
– Den som förväntar sig att det ska vara en klassisk fransk restaurang har nog gått fel, säger Frida Ronge och skrattar
Av: Anna Holmquist
[email protected]
TAK
Brunkebergstorg 4
Stockholm
TAK
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in