Intervju

Hedda Spendrup: Vanligaste misstagen öldrickare gör

Publicerad 11 maj 2021 (ändrad 28 jun 2022)
Omaka är restaurangen som också är ett bryggeri. Här utvecklar Hedda Spendrup och Christian Siberg ölsorter och maträtter som får smaksinnena att dansa. Men restaurangen är inget för traditionalister utan mer för dig som vill upptäcka ett nytt sätt att ta dig an öl.
Med Hedda Spendrups familjehistoria är det kanske inte förvånande att hon valde att satsa på en bryggeriutbildning. Hon är yngst i fjärde generationen av familjen Spendrup och driver Omaka, som är ett bryggeri med en restaurang. 
Bolaget är ett dotterbolag till Spendrup och här är allt fokuserat på innovation, smak och balans snarare än på tradition. Man struntar helt enkelt i det gamla sättet att resonera om öl och utgår istället från smakerna. På det viset har Hedda Spendrup lockat besökare som annars aldrig har förstått att de gillar öl.
–  Vi vill göra öl tillgängligt för alla och få våra gäster att upptäcka att olika smaker passar till olika slags mat, säger Hedda Spendrup.

Mat och öl gjorda för varandra

Till Omaka går man för att upptäcka något nytt. Till exempel så namnges inte ölsorterna som på traditionella ölhak. Istället måste man orientera sig kring de olika ölsmakerna. På varje sort finns tre ledord. ”Svartskog” beskrivs till exempel som syrlig, bärig och chokladig. Maten på menyn, framtagen av köksmästare Christian Siberg, är också gjord utifrån specifikt öl och viss öl är gjord för specifika maträtter.
Hos Omaka finns både uteservering och ett chambre séparée.
Men dryck och mat är inte det enda Hedda Spendrup brinner för. Till Omaka kommer man för att njuta, umgås och ha roligt. Det är det viktigaste av allt med ett restaurangbesök, betonar hon.
– Hos oss får man vara i en varm atmosfär som bjuder in till härliga samtal.
Vad får man inte missa när man besöker Omaka?
– Just nu kan jag rekommendera vår ”Kallsup” med ostron. ”Kallsup” är en syrlig mineralisk öl med fänkålsfrön och sellerisalt. Den är frisk, örtig och mineralisk och den serveras med ett pocherat och ett neutralt ostron. Ostronet ger en havig smak och tillsammans med den örtiga ölen blir smakkombinationen helt fantastisk.
Snurra på glaset för att få upp aromatiken innan du smakar av ölen, tipsar Hedda Spendrup.

HEDDAS 6 TIPS – De vanligaste misstagen folk gör när de provsmakar öl:

1. Spotta inte ut! Till skillnad från när man provsmakar vin ska du inte spotta ut ölet när du smakat på det för då får du inte hela smakbilden. Beskan sitter dessutom längre bak i munnen så om du tar en klunk får du en bättre bild av ölen.
2. Börja smaka den ölsorten som har minst beska och lägst alkoholhalt – annars domnar smaklökarna av efter en stund.
3. Prova max sex ölsorter efter varandra – fler än så går också men det blir inte lika utvecklande.
4. Snurra på glaset för att få upp aromatiken innan du smakar av ölen.
5. Häll absolut inte upp ölet mot kanten av glaset – ölen ska ha skum eftersom det frigör smak och kolsyra vilket är bra. När skummet har sjunkit kan du fylla på med mer öl. Det tar ofta upp till tre hällningar innan ett helt glas är fullt men väntan är värdefull för ölen blir definitivt godare. På Omaka har vi dock sorter som är mer vinnösa och som SKA hällas upp utan skummet.
6. Se till att maten inte körs över med den sortens öl du dricker till – fråga och laborera för att hitta bra kombinationer.
Skriven av: Anna Holmquist
Låt oss guida dig till ditt nästa restaurangbesök!
Anmäl dig till BokaBords nyhetsbrev och få restaurangtips, krognytt och guider direkt i din inbox.
Skicka in