Intervju
Fredriks PangPang Brewery nu som "festaurang" på Söder
Fredrik Tunedal från PangPang Brewery i Hökarängen har öppnat Stockholms första festaurang i Hornstull. Är det för att begreppet inte finns? Kanske. Men vi låter ändå Fredrik förklara sig och motivera varför det är en stor grej.
Festaurang?
Det var ett skämt i början, men nu får väl snart SAOL plocka upp det som ett nyord. För mig handlar det om att plocka det bästa från både bar och restaurang. Du kan droppa in och bara dricka bärs, men kan också beställa nästan orimligt lyxiga rätter som vi har planerat och peppat minutiöst med råvaror i världsklass. Har man sen tur så spårar det ur framåt småtimmarna!
Vad har ni i kranarna?
Vi har bara vårt eget öl. Den vanliga pilsnern är nog den jag är mest stolt över, den lagras i över 8 veckor för att bli knastrig och kristallklar. Sedan har vi alltifrån gose med salt och massor av passionsfrukt till Pettersson Porter, som smakar som en dag i Christer Petterssons liv med inslag av Bailey’s, Explorer, cigg och tjack. Och Margarita och Mojito på tapp. Drinkarna görs i bryggeriet, ingen ska behöva stå och glo på nån stackars bartender som muddlar sönder axelfästet bara för att man ska få en god drink. Hos oss tar det 18 sekunder att få drinken, även om vi såklart har svurit en del när vi gjort dem i bryggeriet. Man kan få drinkarna som järn om man vill – och det vill man ju!
En annan favorit-servering är Det dekadenta caviarjärnet. Det består av iskall svensk vodka, ett rosa kex som vår konditor bakar, och 6g Baerii-caviar. Rent ekonomiskt vore det såklart bra om det var fler än jag själv som hade rutin på att beställa det. På burk har vi också vårt andra ölvarumärke zzZ.
Vad är det?
zzZ är en motsats till PangPang. Inget bryggeri i världen är bättre på konceptuella idéer och stora nyskapande smaker än PangPang, men zzZ handlar om något helt annat. Här är alla etiketter enfärgade, och ölen innehåller inga extrema ingredienser utan är rena versioner av klassiska öl som saison och hefeweisen.
Många ställen har extra färsk öl i specialtankar direkt från bryggeriet i Tjeckien. Då måste ju ert vara ännu färskare, om det bara ska från Hökarängen till Hornstull?
Ja alltså… Färsk öl direkt från bryggeriet i Tjeckien? Det är en bra ambition, men säger ju emot sig själv. Marknadsavdelningarna jobbar lite i motvind nuförtiden, och det lyser igenom ibland. Jag besökte ett bryggeri i Pilzen för några år sen som var så stolta över sitt källvatten och menade att man inte kunde brygga lika bra öl utan deras speciella brunn. När jag skulle på muggen gick jag fel och hamnade i deras vattenreningsverk där man jobbade stenhårt på att strippa bort alla mineraler och spårämnen ur det fantastiskt unika brunnsvattnet.
Maten då? Det ser inte ut som en standardmeny.
Vi har de godaste ostronen jag någonsin ätit. Det omtalade Gillardeau som serveras med en blandning av bland annat Mango Pusher och Atsina-krasse. I övrigt är menyn ett slags förfinat "best of"-saker jag har ätit världen över de senaste elva åren. Vi har Hotwings gjorda på vaktel och svensk ädel som inspirerats av vanliga kycklingvingar i en dive-bar i Los Feliz. Den hängmörade biffen är en hommage till Bar Nestor i San Sebastian, och cevichen en uppjackad tolkning av luncherna man kunde äta hos Franjo i Hökis för ett par år sedan. Vår version är gjord på bland annat kammussla och forellrom.
Vilka är det som kommer till Pang Pang?
Vi har såklart en och annan ölnörd och surölskonnässör hos oss, men framförallt är den gemensam nämnaren bland gästerna att man gillar höga smaker, design och att ha kul. Någon sa att vi är ett perfekt dejtställe, men jag skulle snarare säga att hela stället är en stor blind-date vissa kvällar. Lämna Tinderdejten på webben och kom som du är!
Festligt på söder
Andra restauranger där middagen gärna kan övergå i fest.