Intervju

Anja Allvin har öppnat Babusia – en ukrainsk restaurang i Malmö

Publicerad 23 sep (ändrad 7 okt)
anja allvin foto Emil Malmborg
Foto: Emil Malmborg. Sveriges Mästerkock-deltagaren Anja Allvin har öppnat en av Sveriges första ukrainska restauranger. Babusia betyder farmor/mormor på ukrainska och inspirationen kommer från Anjas egna farmor och hennes ukrainska familjerecept. Restaurangen fokuserar på ukrainsk mat med en twist av Skandinavien. Menyn följer de skånska säsongerna och består så mycket som möjligt av lokala och närodlade råvaror. Vi har pratat med Anja Allvin om hennes nya restaurang och vad Babusia kommer erbjuda.

Hur har din uppväxt i Ukraina påverkat din matlagning?

– Jag är van att äta råvaror i säsong och att inte ha tillgång till allt precis allt året runt. Man förädlar och fermenterar en hel del i Ukraina.

Finns dessa råvaror även i Sverige?

– Nästan alla råvaror vi behöver finns lokalt i Skåne. Det är vissa specialiteter som vi importerar från Ukraina, som rökta päron och tallkottssirap, samt vissa téer.

Vill du berätta lite om din farmor som vi hört inspirerar dig inom ukrainsk matlagning?

– Hon spenderade mycket tid i köket, har alltid varit påhittig, positiv och glad. Mina bästa matminnen är förknippade med henne och jag vill hedra hennes minne och föra vidare hennes kulinariska arv i min restaurang Babusia (som betyder just farmor/mormor på ukrainska).

Hur har din medverkan i Sveriges Mästerkock påverkat dig och bidragit till beslutet att öppna en egen restaurang?

– Min medverkan i SMK har öppnat många dörrar! Jag har aldrig planerat att jobba med mat, men efter att ha varit med i programmet, skrivit en kokbok och jobbat med välgörenhetsmiddagar blev det som ett naturligt steg att öppna en restaurang. Ukrainsk mat går hem i Sverige och många har frågat efter en ukrainsk restaurang. 

Berätta lite om Babusias koncept?

– Babusia serverar frukost, lunch och middag. Det är kompletta måltider till frukost och lunch, och á la carte på kvällen. Våra gäster kommer att få njuta av bland annat färskostplättar (syrnyky) och vallmopannkakor till frukost, borsjtj och dumplings (varenyky) till lunch och kyckling Kyjiv och ukrainska kåldolmar till middag. Och mycket mer! 

Blir det även ukrainsk dryck?

– Vi serverar enbart ukrainska viner och även några ukrainska ölsorter. Vi har också några fina örttéer från Karpaterna och vår specialare - té på färsk havtorn, honung och citron.

Kan du berätta om en specifik rätt på menyn som ligger dig varmt om hjärtat?

– Vegansk borsjtj med rökta päron, en perfekt värmande lite rökig rödbetssoppa. Den är perfekt nu på hösten. Smakar hem för mig!

Vilken rätt på menyn får man absolut inte missa?

– Missa inte våra frukostar och färskostplättarna - den bästa starten på dagen!
Syrnyky gjorda på färskost, med smetana, hallonkompott, honung, färska bär.

Beskriv en kväll på Babusia?

– På Babusia är det mysig stämning med varm och personlig service. Man kan också komma in och ta en drink i vår bar eller sitta i vår loungehörna med en kopp te.

Vad är ditt främsta mål med restaurangen?

– Målet är att så många som möjligt få uppleva den goda ukrainska maten, vinerna och ukrainsk gästfrihet. Jag vill att det ska vara mer än en restaurang - en kulturell mötespunkt.
Babusia är en hyllning till Anjas farmor och till alla farmödrar och mormödrar som är riktiga vardagshjältar. Besöker du restaurangen så kan du ta med en bild på din egen farmor/mormor och sätta upp på Babusia-väggen där flera andra farmödrar/mormödrar redan är porträtterade.
Babusia ligger på Citadellsvägen 5 i Malmö och har öppet mån-lör kl 08-23, samt sön kl 09-15.

Anja Allvins restaurangtips i Malmö

Här är Malmö-krogarna som Anja Allvin själv rekommenderar:
  • Two Forks Hummus Shop – Våra underbara grannar!
  • Aster – Jag äter gärna middag i baren hos dem!
  • Ramen to Biiru – Godaste ramen!
Isabelle Wallin
Isabelle Wallin
Publicerad 23 sep (ändrad 7 okt)

Fler restauranger i Malmö

Malmö kryllar av trevliga restauranger, här är några av dem.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in