Guide
Klassiska restauranger!
Klassiska restauranger i Stockholm - traditionella krogar
Det finns flera restauranger i Stockholm som har en anrik historia och som aldrig kommer att gå ur tiden. På dessa restauranger har människor träffats för att umgås, äta och dricka något gott, i årtionden om inte århundraden. Njut av traditionell svensk husman, ibland med en modern twist. Här är de klassiska krogarna i Stockholm med anrik historia, vackra lokaler och rätter som restauranggäster ätit i åratal.
Klassiska restauranger i Stockholm
Från vackra ölhallar till salar smyckade från golv till tak - här är krogarna som aldrig kommer att gå ur tiden.
Sturehof
Mitt på Stureplan ligger anrika Sturehof som öppnade år 1887. Här serveras vällagad mat och dryck från tidig förmiddag till sent in på natten, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Sturehof är en traditionstung, modern och samtida krogklassiker på en och samma gång. Du kan också komma hit för konstutställningar, konserter och artistframträdanden.
KB - Konstnärsbaren
Konstnärsbaren öppnade år 1931 och blev snabbt ett samlingsställe för skådespelare och konstnärer. Inredningsarkitekten Björn Hedvall gjorde all inredning, inklusive stolar och bord, och flera andra konstnärer hjälpte till med utsmyckningen av väggarna – och så ser det ut än i dag. KB erbjuder en unik atmosfär för såväl unga som gamla, traditionella som moderna, det är som ett andra vardagsrum för de som söker en bit husmanskost eller ett glas i baren.
Kvarnen
Kvarnen är en av Stockholms äldsta ölhallar som funnits sedan början på 1900-talet. Här serveras vällagad traditionell husmanskost så som Biff Rydberg, pytt i panna och hemgjorda köttbullar. Kvarnen består idag av två ölhallar med unik inredning. Slå dig ner i den större ölhallen eller fortsätt in i den lite mindre tjeckiska ölhallen.
Wasahof
Wasahof är en klassisk restaurang vid Vasaparken som från början var ett ölkafé, som öppnade år 1899. Den nuvarande ägarfamiljen, Holmberg, tog över 1968 och driver nu Wasahof som en fransk bistro med ostron som specialitet. Här serveras även fisk- och skaldjursrätter, samt kötträtter och franska ostar. Vissa dagar hålls temamiddagar med musik och ibland kan du njuta av livejazz eller opera här.
Nalen Restaurang
Den svenska bistron Nalen Restaurang är en anrik krog med lite extra kärlek för den svenska mattraditionen och hållbarhet. Musikhuset Nalen öppnade år 1888, då kom man hit för publika evenemang som musik och dans, men under 30 år från 1967 användes lokalerna av Levi Petri-stiftelsen som bedrev själavård. Sedan 1998 är Nalen återigen ett musikhus och i restaurangen möts svenska bistroklassiker och Nalens rika kulturhistoria under både lunch och middag.
Pelikan
Pelikan öppnade i Gamla stan så tidigt som 1664, men bytte både adress och skepnad flera gånger innan de till slut flyttade in på Blekingegatan år 1904. Under takmålningarna i den stora ölhallen serveras klassiska svenska rätter, inte minst deras paradmeny - Grosshandlarmiddagen, som börjar med en grogg, fortsätter med förrätt och varmrätt som ackompanjeras med öl och nubbe samt en avslutning med kaffe, avec och Pelikans speciella tryffel.
Mäster Anders
Mäster Anders är en genuin kvartersbistro med fransk-amerikansk meny och moderna influenser. Den anrika restaurangen har funnits på Kungsholmen sen 1692, då det var ett värdshus. Nuvarande Mäster Anders har sina lokaler sedan 1905 på Pipersgatan 1. Fokuset här är på kött, men du hittar även vegetariska rätter, skaldjur och en välsorterad vinkällare.
Riche
Parisinspirerade Riche har funnits sedan år 1893 och få restauranger i Stockholm är laddade med så mycket historia. Menyn innehåller fransk brasseriemat, såväl som svenska husmansklassiker. Här bevaras även arvet efter matprofilen Tore Wretman med rätter som Toast Skagen och Biff Rydberg.
Operabaren
Granne med Café Opera ligger klassiska Operabaren. Originalinredningen är intakt och miljön är unik med sin blandning av jugend och engelsk herrklubb. Ett besök på Operabaren är som att ta ett steg 100 år tillbaka i tiden till 1905 då baren öppnade.
Prinsen
Prinsen är en kulturkrog som öppnade år 1897. Miljön är autentisk från det senare 1800-talet och i väggarna sitter en lång historia. På Prinsen serveras husmanskost och moderna anrättningar samsas med odödliga klassiker som Toast Pelle Janzon och Sillbricka. Bland paradrätterna finner du köttbullar och Wallenbergare.
Grodan Grev Ture
Grodan är en klassisk Östermalmskrog med ett franskt–svenskt kök som öppnade år 1985. Grodan är ett både modernt och klassiska brasserie, med stimmigt barliv och en uteservering som är öppen året om. På menyn hittar du både svenska och franska klassiker som Pelle Janzon, Toast Skagen, raggmunk, moule mariniére och gratinerade sniglar. Grodan finns även på Kungliga Operan.
Tranan
Tranan har varit ett vattenhål i Stockholm sedan år 1929 och är det än idag, över 90 år senare. Tranan har varit öppet sju dagar i veckan och funnits på samma adress sedan start. Deras köttbullar är en klassiker och den smörstekta strömmingen med potatispuré har serveras sedan öppningen. Annars varierar menyn efter säsongens råvaror för att skapa traditionell husmanskost.
Berns Asiatiska
Berns slog upp dörrarna år 1863, då serverade grundaren Robert Berns mindre smörgåsar och patisserier tillsammans med punch. 1944 öppnade Berns Sveriges allra första kinesiska restaurang och än idag serveras asiatiska rätter under kristallkronorna. Det är det enda stället i Stockholm som rymmer evenemangslokaler, hotell, restaurang, cocktailbar och flera nattklubbar under ett tak.
Den Gyldene Freden
Den Gyldene Freden bjuder på kulturhistoria och rätter med nordiska råvaror, sedan 1722. ”Freden” är därmed Sveriges äldsta restaurang. I dess valv och våningar vårdas den svenska mat- och dryckeskulturen med alla dess influenser. Till sillen är det bäst med snaps, men till köttbullarna – som i enlighet med Anders Zorns testamente alltid finns på menyn – är det nog ändå bäst med ett glas röd Bourgogne.
Gondolen
Gondolen öppnade redan år 1935, då som ett kontorshus för KF. Mellan år 1994-2020 drevs Gondolen som en restaurang av krögaren Erik Lallerstedt och senare hans dotter Anna Lallerstedt. Idag drivs Gondolen av Svenska Brasserier. Här serveras svenska och franska klassiker med internationella influenser, med rätter som ryggbiff, ratatouille, fylld vaktel och oxfilépasta.
Fler klassiker
Fler klassiska restauranger i Stockholm.
Fler guider
Helgtips i Stockholm
Fira nyår på restaurang i Malmö
Fira nyår på restaurang i Göteborg
Jullunch i Göteborg – här kan du äta julbord dagtid
Här kan du fira Beaujolais Nouveau i Stockholm
Guide till nyårsfirande i Stockholm
Julbord i Malmö
5 heta Stockholmskrogar att besöka i höst
Julbord på julafton i Malmö – restauranger som har öppet