Guide
Guide till Årets Kock-restauranger 2023
Restauranger med Årets Kock-vinnare bakom spisarna 2023
2023 firade Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling, Årets Kock - SM i professionell matlagning, 40 år. BokaBord var stolt samarbetspartner av detta arrangemang och skapade denna unika guide med restaurangerna i Sverige, från norr till söder, som drivs av Årets Kock-vinnare genom åren. Vi på BokaBord reserverar oss från att eventuella ändringar har förekommit.
Restauranger kopplade till Årets Kock-vinnare
Här är restaurangerna som under 2023 drevs av vinnare i SM i professionell matlagning, Årets Kock. Ändringar kan ha förekommit.
Jessie Sommarström – Urban Deli
Vinnaren av Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, är ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli i Stockholm fram till den 31 oktober, då hon slutar och gör sig redo för nya äventyr. Urban Deli har flera lokaler i stan där restauranger, barer, caféer, delis och matbutiker samsas under samma tak, plus en takterrass på Sveavägen.
Gustav Leonhardt – Julita Wärdshus
Restaurangen vid Julita Wärdshus drivs från och med 2023 av ägarna bakom Michelinkrogen Aira i Stockholm. Gustav Leonhardt vann Årets Kock 2021 är kökschef på Julita Wärdshus och ansvarar för restaurangen som serverar en fast avsmakningsmeny, med fokus på nordiska och lokala sörmländska huvudråvaror. Restaurangen är nu stängd för säsongen 2023 och Gustav fokuserar främst på den internationella kocktävlingen Bocuse d’Or.
Ludwig Tjörnemo – Celeste
Torkel Knutssonsgatan 24, Stockholm. Årets Kock-vinnaren 2020 Ludwig Tjörnemo hittar man nu på Celeste på Södermalm. Här serveras en avsmakningsmeny eller hantverkscocktails och smårätter på Lilla Menyn. På innergården finns en opretentiös och levande á la carte meny med fokus på grillat.
Martin Moses – Human
Martin Moses vann Årets Kock 2019 och driver sedan hösten 2021 sin första egna restaurang, Human i Göteborg. Här serveras avsmakningsmenyer och dryckespaket där hållbarhet och kvalitet är genomgående för allt från mat till inredning.
David Lundqvist – Slussen Pensionat
Slussen 415, Henån. Årets Kock-vinnaren 2018, David Lundqvist, jobbar nu som kökschef på det svenska musikhotellet Slussen Pensionat på Orust. Här är den lokala råvaran i fokus för rena och spännande smaker – enkelhet med hög finess.
Johan Backéus – Naturaj
Vinnaren av Årets kock 2017, Johan Backéus, driver tillsammans med partnern Birgit Malmcrona Naturaj i Sundsvall. Naturaj är en ny-nordisk restaurang med inspiration från Japan.
Thomas Sjögren – Signum
Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och återfinns nu på Signum, längst ut på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang. Här serveras en avsmakningsmeny med 18 serveringar med fokus på fisk och skaldjur med inslag från grönsakslandet, bondgården och den vilda svenska naturen. Han driver sedan tidigare Grano i Göteborg och på Smögen, de tre krogkoncepten på Stora Hotellet i Fjällbacka och Skärets Krog & Café på Smögen.
Filip Fastén – Bar Agrikultur
Filip Fastén, Årets Kock-vinnare 2014, fick en stjärna i Guide Michelin för restaurang Agrikultur tillsammans med Joel Åhlin. Agrikultur har stängt, men Filip har på senare år hållit igång bakfickan Bar Agrikultur på Södermalm såväl som andra projekt och restauranger, däribland Den Gyldene Freden i Gamla stan och GT-Villan på Gotland.
Daniel Räms & Tom Sjöstedt – Lilla Ego
Bakom kvarterskrogen Lilla Ego står krögarna Daniel Räms (vinnare av Årets Kock 2013) och Tom Sjöstedt (vinnare av Årets Kock 2008) som lyckats hålla i hajpen kring krogen och den höga kvalitén i flera år.
Klas Lindberg – Portal
Klas Lindberg vann Årets Kock 2012 och driver idag krogen Portal. Här lagas okomplicerad mat, med tydliga smaker och bra råvaror i en gastronomisk helhet.
Tomas Diederichsen – Restaurang Garaget / Varvet
Tomas Diederichsen vann Årets Kock 2011 och driver sedan 2017 Restaurang Varvet på Högmarsö under somrarna. Han och hans fru Klara Diederichsen driver även restaurangen Garaget hemma i sitt villagarage, där all mat lagas i parets hemmakök.
Garaget är det personliga alternativet för vad du än vill göra kring mat och vin. Mysigare än krogen och roligare än hemma eller kontoret.
Gustav Trägårdh – Gurras
Gurras drivs av Årets Kock-vinnaren 2010, Gustav Trägårdh. Gurras är en modern restaurang där kulturer och maträtter från hela världen tolkas, möts och presenteras i nytänkande serveringar.
Viktor Westerlind – Operakällaren
Karl XII:s torg, Stockholm. 2009 vann Viktor Westerlind Årets Kock och idag driver han Operakällaren som har en stjärna och hela fem röda bestick i Guide Michelin och är även medlem i "Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité" - en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.
Tommy Myllymäki – Aira
Tommy Myllymäki vann Årets Kock 2007 och driver restaurang Aira som har två stjärnor i Guide Michelin sedan 2023. Den gastronomiska upplevelsen på Aira följer säsongerna och är inriktad på nordiska huvudråvaror och tekniker, men med smaksättningar från hela världen.
Peter J Skogström – Restaurant Inspira m.fl. inom Smarta Kök
Scheeletorget 1, Lund. Peter J Skogström vann Årets Kock 2006 och driver idag PJs Inspiration och 8 olika restauranger i Lund och Malmö genom Smarta Kök tillsammans med Patrik Alemo.
Stefan Eriksson – Brutalisten
Stefan Eriksson vann Årets Kock 2005 och driver idag Stockholms förmodligen mest konceptuella restaurang, Brutalisten. Konstnären Carsten Höller står för konceptet där en råvara står i fokus för ett kulinariskt och konstnärligt utforskande. Restaurangen följer Höllers tretton punkter långa brutalistiska köksmanifest, vars utgångspunkt är att en och samma rätt endast får bestå av en enda råvara.
Markus Aujalay - Tegelbacken
Tegelbacken 2, Stockholm. Markus Aujalay vann Årets Kock 2004 och driver idag Tegelbacken och Winterviken i Stockholm. På Tegelbacken serveras okonstlad och smakrik mat i form av mellanrätter. Miljön är varm och färgrik med ett stänk av glamour.
Magnus Lindström – Swedish Taste matstudio
Årets Kock-vinnren 2003 Magnus Lindström driver idag Swedish Taste matstudio. Här kan du gå en matlagningskurs, hålla en konferens, ha fest eller samla dina vänner kring en matlagningskväll.
Michel Björklund - Smakbyn
Michael Björklund vann Årets Kock 2000 och driver idag Smakbyn på Åland. Här finns bland annat en restaurang, bränneri, en bod där de säljer egenproducerade produkter och möjlighet att delta i dryckesprovningar och matlagningskurser.
Karl Ljung – L'Avventura
1999 vann Karl Ljung Årets Kock och idag driver han L'Avventura, som är en exklusiv restaurang med två barer och traditionell italiensk mat.
Robert Nilsson - Maryhill Estate
Robert Nilsson vann Årets Kock 1998 och är nu VD för storsatsningen Maryhill Estate i Skåne. Förutom två restauranger får hotellet 163 rum, 4 pooler, 16 möteslokaler och 7 barer. Omförvandlingen av Örenäs Slott står klar 2024.
Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar / Bar Kusinen
Jonas Dahlbom vann Årets Kock 1996 och driver nu Dahlboms Mat & Bar och Bar Kusinen tillsammans med sin fru. Dahlboms Mat & Bar är en personliga pärla i centrala Linköping där du är lika välkommen att äta en stor middag som att glida in för något litet i baren. Kusinen är Dahlboms stökiga kusin från landet, en cocktailbar med asiatisk streetfood.
Stefan Karlsson – SK Mat & Människor
Stefan Karlsson vann Årets Kock 1995 och är nu verksam i Göteborg. Han driver sedan 2010 Götaplatsgruppen med restaurangerna SK Mat & Människor som fick en stjärna i Guide Michelin samma år den öppnades, Toso, Mr. P, Bar Himmel och at Park. Stefan har även erfarenhet av 28+ samt egna restaurangen Fond, även den med en Michelinstjärna, som han valde att lägga ner när han startade SK Mat & Människor.
Fredrik Eriksson – Långbro Värdshus
Fredrik Eriksson vann Årets Kock 1987 och idag driver han Långbro Värdshus i Stockholm. På Långbro Värdshus kan du njuta av en skön atmosfär och personligt bemötande i vänlig miljö. Här serveras god mat på råvaror i säsong i restaurangen. Fredrik driver även Restaurang Nationalmuseum i Stockholm.
Gert Klötzke – Fjäderholmarnas Krog & Magasin
Gert Klötzke vann Årets Kock 1986 och han är bland annat konstnärlig ledare för julbordet på Fjäderholmarnas Krog & Magasin sedan sexton år tillbaka. 2022 skapade han ett populärt viltjulbord. Krogen byggdes 1985 och har sedan dess blivit en riktig skärgårdsklassiker. Här serveras svenska skärgårdsrätter med de finaste råvarorna säsongen har att erbjuda och härliga smaker från den svenska sommaren. Öppet under sommarhalvåret, samt för julbord.
Michelinkrogar
Resturanger som innehar en eller flera Michelinstjärnor.
Fler guider:
Fira nyår på restaurang i Malmö
Tips på nyårsfirande i Göteborg
Jullunch i Göteborg – här kan du äta julbord dagtid
Här kan du fira Beaujolais Nouveau i Stockholm
Guide till nyårsfirande i Stockholm
Julbord i Malmö
5 heta Stockholmskrogar att besöka i höst
Julbord på julafton i Malmö – restauranger som har öppet
Julbord på julafton i Göteborg