Veckans kroggäst
Kalle & Dogge: "Vi har gjort sillen som passar perfekt till OP Andersson"
Kalle Lindborg och Douglas "Dogge" Tjärnhammar-Alm är duon bakom hajpade minikvarterskrogen Kagges i Gamla Stan. Sedan vintern 2020 har de också Kagges Sillkafé, tvärs över gatan, som serverar både sill och annan husmanskost, allt lagat från grunden med stor kärlek.
Okej, julen står för dörren. Berätta, vad händer hos er i december?
Dogge:
– Vi drog igång vårt julbord på Sillkaféet den 2 december. Det är superklassiskt och vi gör det i sex olika serveringar där allt kommer ut till bordet, alltså ingen buffé. Det är kanon!
– Vi drog igång vårt julbord på Sillkaféet den 2 december. Det är superklassiskt och vi gör det i sex olika serveringar där allt kommer ut till bordet, alltså ingen buffé. Det är kanon!
Vad måste man testa under sitt första besök hos er?
Kalle:
– Sillen såklart, vi har alltid en uppsjö med olika sillar. Men sen har vi mycket annan mat också, vi kör en massa husman och annan god klassisk svensk mat. Så jag skulle testa kåldolmar, Janssons frestelse & Tjockbulla med rökt smör.
– Sillen såklart, vi har alltid en uppsjö med olika sillar. Men sen har vi mycket annan mat också, vi kör en massa husman och annan god klassisk svensk mat. Så jag skulle testa kåldolmar, Janssons frestelse & Tjockbulla med rökt smör.
På Sillkaféet vill ni göra sillen het igen, vilken är årets bästa sill?
Dogge:
– Vår OP-sill! Vi har gjort en sill som passar perfekt till OP Andersson. Den är kryddad med hallon, peppar x4 och kummin.
– Vår OP-sill! Vi har gjort en sill som passar perfekt till OP Andersson. Den är kryddad med hallon, peppar x4 och kummin.
Starkaste matminnet någonsin?
Kalle:
– När jag för första gången fick vara med tanterna i en bakstuga på en fäbod och baka tjockbulla och äta den nybakad med nykärnat smör. Det var otroligt, och jag som 9-åring var fast i matträsket.
– När jag för första gången fick vara med tanterna i en bakstuga på en fäbod och baka tjockbulla och äta den nybakad med nykärnat smör. Det var otroligt, och jag som 9-åring var fast i matträsket.
Favoritkokbok?
Kalle:
– Svensk Husmanskost av Tore Wretman.
– Svensk Husmanskost av Tore Wretman.
Vad, förutom sillen, är ett måste på julbordet?
Dogge:
– Janssons frestelse.
– Janssons frestelse.
Vilken är en oväntat bra mat- och dryckeskombination?
Dogge:
– Sherry fino till tomatsill.
– Sherry fino till tomatsill.
Vad på smörgåsbordet får för lite kärlek?
Kalle:
– Potatisen. Köp en god sort och koka den bra i mycket, mycket, mycket salt.
Kalle:
– Potatisen. Köp en god sort och koka den bra i mycket, mycket, mycket salt.