Veckans kroggäst

Erik Videgård: “Där hade jag min bästa restaurangupplevelse i år”

Publicerad 25 nov 2022
erik videgard veckans kroggast bokabord
Erik Videgård är en av Sveriges främsta krögare som drivit legendariska Stockholmskrogar. Ständigt nyfiken och på jakt efter nya smaker. Vi är många som googlat, ätit eller inspirerats av Eriks recept och kanske till och med introducerats till det asiatiska köket via honom.
Berätta, vad gör du nu?
– Jag har mitt eget företag och jobbar med restaurangutveckling som menykonsult, receptutvecklare, gästspel, utbildning genom matlagningskurser för privatpersoner och företag, föredragshållare, produktutvecklare och kokböcker. Är även gästkock på TV och i radio.
Vilken är din bästa restaurangupplevelse i år?
– Wayan New York, uppdaterad indonesisk mat i underbar miljö.
Vad dricker du helst till stark mat?
– Vitt vin, företrädesvis Grüner Veltliner eller en Riesling med lite restsötma. Eller Baijiu (kinesiskt brännvin).
Vad skiljer en riktigt bra restaurang från en bra?
– Det finns en röd tråd som löper genom hela upplevelse från mottagande via miljö, mat, musik, attityd till avsked. Alla i personalen är dessutom medvetna om denna röda tråd, förstår och utför tankarna bakom.
Vad vill du äta när något ska firas?
– Ostron!
erik-videgard-coupdetat-bokabord
Erik Videgård har varit med och tagit fram meny och recept hos Coup d'Etat, en Persisk dinner club som öppnade i år på Östermalm.
bokabord gurras
Spännande nyöppning, Gurras i Göteborg.
Vilken är din favoritstad när du vill upptäcka ny mat?
– New York.
Halvfabrikat som du alltid har hemma?
– Hellmann's mayo.
Vilken restaurang besöker du oftast och vad beställer du?
– Babette, de byter rätter hela tiden men kalvtartaren med collatura brukar alltid finnas. Senast fanns brawn (en grov sylta på grishuvud) den var fantastisk! Vinerna fixar världens bästa personal så de får alltid bestämma.
Vilket är ditt husvin?
– Snart mina egna men till dess Borgogno ”No Name”.
Vi närmar oss jul, vad är ett måste på julbordet hemma hos dig?
– Min egen whiskysenap och friterad fläsksida.
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 25 nov 2022

Eriks tre krogtips just nu:

Babette
Babette i Stockholm
Roslagsgatan 6, Stockholm
"Det är opretentiöst men samtidigt seriöst, aldrig besviken där."
Gurras
Gurras i Göteborg
Postgatan 16, Göteborg
"Spännande nyöppning med underbara smaker och kunnig servis."
Brasserie Sture 1912 i Malmö
"Klassiska rätter utan tjafs med en av Sveriges vackraste inredningar."
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in