Veckans kroggäst
Hedda Bruce: "Den är en bortglömd drinkpärla"
Hedda Bruce är bar manager på Hornstullskrogen Tjoget, som flera år i följd kvalat in på listan World’s 50 Best Bars. Vi har pratat med Hedda om cocktails till julbordet, hur en bra bartender är och hennes favoritbarer i Stockholm.
Hej Hedda! Vad gör du nu?
– Sedan september jobbar jag som barchef på Tjoget. Snart inne på mitt sjätte år här.
Hur är en bra bartender?
– Kreativ och glad. Förstår att alla gäster är olika och inte har samma drinkkunskaper som en bartender. Sätter service i fokus.
Vilken är din bästa cocktail just nu?
– Vi har en otroligt god stoutdrink på menyn. Den innehåller bourbon, mandel, salt och en chokladstout som vi sedan värmer och floatar grädde på. Med riven saltchoklad på toppen.
Vilken är en bortglömd drink som förtjänar att återupptäckas?
– Det finns många bortglömda pärlor. Men Manhattan-varianter har jag alltid varit ett fan av. Den här till exempel, byt ut Rye mot Cognac så har du en Harvard:
40ml Cognac
25ml Sweet Vermouth
2 dash Angostura
40ml Cognac
25ml Sweet Vermouth
2 dash Angostura
Vad är en populär drink som förtjänar att glömmas bort?
– Aviation. Aldrig varit ett fan av viol eller ens kombinationen av alla ingredienser i den drinken.
Vart går du helst ut och äter i Stockholm?
– Jag älskar att gå till Ciccio's och äta mängder med pasta i baren. Gärna i kombination med något italienskt rödvin och en grappa att avsluta middagen med.
Vilken restaurang vill du helst besöka 2023?
– La Ragazza har jag varit pepp på otroligt länge nu. Hoppas verkligen få in ett besök där 2023.
Du har blivit dryckesansvarig för släktens julbord med uppdrag cocktails – vad dricker ni före, under och efter julbordet?
– Till fördrink skulle jag helt klart säga en dry martini-variant med lite akvavit för att spegla det klassiska julbordet mer. Under middagen skulle jag servera en champagnedrink. Något lätt och friskt, men också som fungerar som en "palette cleanser" när man ska äta ton med olika mat. Det känns som det enda sättet att överleva här. Efter skulle jag välja en varm drink. En Irish coffee så man får lite energi igen.
Heddas tre bästa Stockholmstips för cocktails
Paradiso
"En av mina favoritbarer som ligger på Södermalm. En rombar med otroligt goda och välgjorda drinkar. Atmosfären i lokalen gör att man vill stanna hela kvällen."
Lucy's Flower Shop
"I källaren under Spy bar. Ett fantastiskt barteam, och en av mina favoritdrinkar Rye and Apple serveras där."
Röda Huset
"Modern bar mitt på Sergels Torg. Med en kombination av gamla traditioner och nytänkande skapar de drinkar gjorda på svenska råvaror."