Intervju

Emil ska sätta Umeå på cocktailkartan med 100% svenskt

Publicerad 17 dec 2021 (ändrad 7 okt)
Nya Facit Bar i Umeå testar gränserna för hur långt vårt långa land egentligen räcker till för att skapa cocktails i världsklass. Med hundra procent svenska producenter ska Emil Årengs nyöppnade storsatsning sätta Umeå på cocktailkartan.
Hej Emil Åreng, en av grundarna till nya Facit Bar.
Hur har första dagarna gått?
Det har gått jättebra, vi har haft öppet i två veckor och folk börjar förstå lite vad vi är.
Vad är det?
Den enda baren i Umeå. En jävligt stor bar, 16 meter lång med 200 platser. Och den enda baren i Sverige som är helt svensk.
Ja, i baren har ni bara producenter från Sverige. Är det svårt?
Vi trodde kanske det skulle vara svårt. Det svåraste har varit att hitta substitut för syrorna, lime och citron. Men det behövs bara att man vänder på stenarna lite grann. Vi har fått fram tre olika syror som är intressanta, just nu har vi en äppelsyra från Stockholm, rabarber- och gransyra från Skåne och en lingonsyra. Maten är förresten också svensk rakt igenom.
Varför gör ni det?
Svenskar vill ha en mojito i december, men miljömässigt håller inte det längre, eller jag vill inte stå bakom det. Men det är inte så att vi försöker vara pretentiösa, om någon kommer in och ber om en rom och cola blir det svårt men vi försöker lösa det. Fast på svenska.
Du har jobbat lite överallt, varför öppnar du Facit i just Umeå?
Jag flyttade hit när jag var 20 och startade upp min första hotellbar och har haft Umeå som bas sedan dess. Sedan har jag pendlat när jag har jobbat i andra städer. Jag fastnade för Umeå, staden är framåt och man trivs här. Det finns en puls samtidigt som det är en ganska lugn stad. Men framför allt har jag min son här uppe och vill inte pendla mer.
Hur beskriver du en upplevelse på Facit?
Nu vill jag inte att det ska bli klyschigt, att man säger "vardagsrum" eller något. Men det är en fruktansvärt mysig miljö. Varje hylla i baren är ett landskap, så det blir som en resa genom Sverige. Det är lite det vi vill lyfta också, man behöver inte åka så jävla långt för att uppleva något, man kan uppleva Sverige.
Namnet då, vad är ni facit på?
Gästerna blir vårt facit. Och vad vi tycker om. Det kommer egentligen från att vi gillar det gamla skrivmaskinsmärket som heter Facit. När alla datorer kom vägrade de gå över och fortsatte göra skrivmaskiner. De gick sin egen väg och det kommer vi också göra.
Hur gick det för Facit?
Åt helvete förstås.
Ni har en speciell logga. Vem är det på den?
Staffan Ling, 19 år gammal. Han är facit på mycket. Vi gillar Staffan, han var med och drog fram Årets Kock i Sverige, och som människa är han väldigt rolig. Kidsen vet inte vem han är. Vi frågade Staffan om vi fick använda bilden och skriva "Facit" i pannan på honom och han svarade "nej nej". Men hans dotter fick honom att ändra sig. Jag skrev om Staffan i min första bok, han är ute och går varje dag men aldrig samma väg, alltid en ny väg. Han går rakt ut i skogen i tre timmar och irrar bort sig, sedan får hans fru komma och hämta honom. Det gillar man.
Emil Åreng är prisbelönt bartender och en av grundarna till Facit Bar. Han har kallats för Sveriges främsta cocktailkonnässör, jobbat på bland annat Cadierbaren och i Hong Kong och gett ut böckerna "Salongs i Norrland" och "Jakten på en perfekt Dry Martini".
Bakom Facit Bar står även Jörgen Engdahl, ägare till de välrenommerade restaurangerna Harlequin och Hunger och Törst.
Facit Bar ligger i gallerian Utopia, mitt i centrala Umeå.
Facit Bar
Kungsgatan 63
Umeå
Facit Bar
Gustav Landmark
Gustav Landmark
Publicerad 17 dec 2021 (ändrad 7 okt)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in