Veckans kroggäst
Pelle Tamleht: ”Vi stänger Riche Fenix och jag kör en höger/vänster”
Pelle Tamleht är Nöjesguidens chefredaktör med många års krogrecenserande i ryggen. Han beskriver en perfekt vårhelg i Stockholm, berättar om bästa restaurangbesöket någonsin och om moodkillern att bli kallad för "Maestro" eller "Chefen".
Du har recenserat restauranger i 15 år, har du bytt stadsdel och stammiskrogar under åren?
– Haha, är det så länge? Otroligt. Men det hade ju varit fruktansvärt om jag bara hängde på samma ställen fortfarande. Självklart har jag ett gäng stammisställen men försöker fortfarande prova något nytt åtminstone någon gång i veckan. Det hör ju till jobbet.
Våren är på ingång, beskriv en perfekt vårhelg i Stockholm som du ser fram emot.
– Jag är planerat spontan och grundar med en vinlunch på kanske The Hills. Fortsätter till Riche Fenix för ett pit stop och låter sen dagsformen bestämma hur kvällen ska arta sig.
Du fyllde nyligen år, vad åt du?
– Surf & Turf på Lennart och Bror Fisk. Urtrevligt.
Vad skiljer en riktigt bra restaurang från en bra?
– Detaljerna och kanske framför allt atmosfären.
Ni ska på personalfest med hela Nöjesguiden – var börjar och slutar kvällen?
– Det beror lite på hur hårt vi ska ladda på, men vi grundar nog med en fredagslunch på Formosa. Det är viktigt att inte glömma lunchen. Jag kanske lyckas hålla ihop gänget ett eller ett par ställen till sedan, och då ligger Vassa Eggen bra till. I bästa fall håller jag mig vaken till att Spy Bar öppnar men då är det mer troligt att vi stänger Riche Fenix och jag kör en höger/vänster.
Vilket är ditt bästa restaurangbesök någonsin?
– Gud vad tråkigt att säga Frantzén här va? Men det är iallafall den i särklass bästa lunchen jag käkat. Den roligaste var med svenska ambassaden i Peking där vi hade bestämt gemensamt att vi skulle åtminstone skulle testa alla 35 rätter som kom in. Högt och lågt var det. En Wagyugrill i Tokyo ligger nära tillhands att vara den bästa middagen.
Vilken maträtt skulle du säga är den mest överskattade?
– Kräftor, utan tvekan.
Vilken tid är den perfekta middagstiden?
– 17:30.
Vad tycker du saknas i restaurang-Stockholm?
– Lite mer Köpenhamnskrogar i stil med typ Safari och Bevibevi hade inte varit fel.
Vilken restaurang ser du fram emot att besöka 2023?
– Jag ser mycket fram emot SOLEN faktiskt. Ska bli kul att se hur Rolfs Hav blir också.
Vad kan förstöra ett restaurangbesök för dig?
– Att bli kallad saker jag inte bottnar i: "Maestro", "Chefen" eller "vännen".
Om du fick hylla en krog som inte fått tillräckligt mycket hyllningar, vilken skulle det vara och varför?
– Wood Stockholm kan aldrig få tillräckligt med hyllningar.