Guide
Herzlich Willkommen!

Tyska restauranger i Stockholm för öl, mat och bra stämning

Schnitzel, strudel, Glühwein – var finns? Här finns! I den här guiden har vi samlat tyska restauranger i Stockholm för rustik och vällagad mat med råvaror av högsta kvalitet .
Det finns ett ganska litet men väldigt bra utbud av tyska restauranger i Stockholm. Det här är alla tyska restauranger där det serveras autentisk tysk mat i en trevlig atmosfär. På dryckesmenyn finns bra utbud av tyska öl, vin och sekt, en tysk variant av mousserande vin.

Tyska restauranger i Stockholm

Här är vår guide till bra tyska restauranger i Stockholm.
Liebling
Liebling
Timmermansgatan 24, Stockholm
Det är gänget från Tjoget som ligger bakom tyska bistron Liebling vid Mariatorget. Här serveras rustika varianter av tyska specialiteter som en grymt god kalvschnitzel med surkål, korvar och dillpicklad gurka med creme fraiche och honung. En trappa ner finns en ölbar för ljus lager, champagne och fest.
German Beer Hall Norrtull
German Beer Hall
Norrtullsgatan 24, Stockholm
German Beer Hall bjuder in till Oktoberfest varje dag! Den nyöppnade tyska gastropuben som ligger ett stenkast från Odenplan har fokus på schnitzlar, goda korvar och unika handplockade ölsorter. De har dessutom precis öppnat på Kungsholmen i at Kungsholmens gamla lokaler.
Bierhaus
Bierhaus
Tegnérgatan 10, Stockholm
Med inspiration från 30-talets Bauhaus i en klassisk ölhallsmiljö serverar Bierhaus tyskeuropisk kvalitetsöl och hemmagjorda korvar. På menyn finns bland annat currywurst med pommes, pickles och surkål och Käsespätzle med rostade grönsaker och lök.
Fondueboden
Fondueboden
Vanadisvägen 42, Stockholm
I en alpinspirerad lokal med rustika trämöbler serveras fondue i alla dess former. Trevlig kvartersrestaurang med härlig stämning. Till dessert doppas frukter, maränger och marshmallows i smält Toblerone med vispgrädde, Cointreau och Cognac.
Zum Franziskaner
Zum Franziskaner är en av Stockholms äldsta restauranger. Här, precis vid Skeppsbron, är temat är svensk-tysk husmanskost. Interiören påminner om en tysk ölhall med stuckatur och träpanel från 1910. De jobbar endast med utvalda mindre bryggerier i Sverige och Tyskland. Här gäller endast drop in!
Moldau
Vid Bergsundsstrand ligger Moldau som serverar främst österrikisk men även en del tysk och ungersk mat. För schnitzel-älskaren finns allt från wienerschnitzel till rökt skinkschnitzel och ostfylld schweizerschnitzel. Det finns flera sorters korvar som serveras med potatissallad eller egen rösti.
Restaurang Löwenbräu
Fridhemsplan 29, Kungsholmen. Restaurang Löwenbräu ligger i lokaler med äkta tysk ölhallskänsla. De serverar både svensk och tysk mat, så söker du en Türinge Bratwurst, Berlinerplatte eller Apfelstrudel är det hit du ska gå. Självklart finns det tysk öl att dricka till maten.
Bistro Humlehof
Folkungagatan 128, Södermalm. Kvarterskrog med Tysk ölhallskänsla med öl-, vinsortiment och meny som erbjuder smaker från det mellaneuropeiska och det svenska köket. På svarta tavlan återfinns klassiker som Schnitzel, Tafelspitzl & Gulashsoppa. I ölkranarna flödar egen importerad tjeckisk och tysk öl.
Restaurang St:a Clara Bierhaus
Lilla Nygatan 17, Gamla Stan. S:ta Clara har serverat svensk husmanskost och centraleuropeiska rätter som Schweinhaxe och schnitzel sedan 1953. Här finns även ett stort urval av hantverksöl, samt att det bjuds på livemusik flera gånger i veckan.

Traditionella maträtter från Tyskland

Det här är några exempel på tyska rätter, men det finns många fler som är värda att prova.
Schnitzel: Tunnt skivat kött (oftast nötkött eller kyckling) som paneras och steks i smör eller olja. Schnitzel serveras ofta med potatis, grönsaker, senap och citron.
Bratwurst: En tysk korv som kan serveras grillasd eller stekt. Bratwurst finns i en mängd olika smaker och kan serveras med bröd eller potatis och grönsaker.
Rindfleisch: En tysk gryta med långkokt nötkött, morötter, lök, kål och kryddor.
Kartoffelsalat: En tysk sallad med kokta potatisar, lök, ägg, majonnäs och kryddor. Kartoffelsalat serveras ofta som en sidorätt till kötträtter men kan också ätas som den är.
Sauerkraut: Fermenterat surkål. Sauerkraut serveras oftast till kötträtter eller som en del av en korvsmörgås.
Apfelstrudel: En tysk efterrätt som görs med småskurna äpplen, socker och kanel som rullas in i en deg och steks i smör. Apfelstrudel serveras ofta med vaniljglass eller grädde.
Glühwein: En typ av glögg med varmt rödvin, socker, kanel, nejlikor, stjärnanis och apelsin eller citron.
Tyska restauranger är också kända för sina olika ölsorter, och det är vanligt att man kan välja mellan en mängd olika ölsorter när man besöker en tysk restaurang. Ölen serveras oftast i specialglas och är en viktig del av den tyska kulturen.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 20 dec 2022 (ändrad 7 okt)

Barhäng

Stockholmsbarerna där du vill hänga kvar hela kvällen.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in