Guide
24 framstående kvinnor!
Krögare och kockar – kvinnor i restaurangbranschen
Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen 2024. I år väljer vi på BokaBord att hylla 24 framstående kvinnor inom Sveriges restaurangbransch, krögare och kockar över hela landet – från norr till söder.
24 framstående kvinnor i restaurangbranschen
Den 8 mars firas den Internationella Kvinnodagen världen över. Här listar vi 24 kvinnliga kockar och krögare i Sverige som vi inspireras av.
Desirée Jaks – Spesso
Desirée Jaks är kökschef och kreativt ansvarig på Spesso i Stockholm. På Spesso serveras moderna italienska rätter till lunch och middag. Desirée har bland annat vunnit Årets Kock 2023 och är en del av Kocklandslaget.
Linnéa Liljedahl – Linnéa & Peter
Linnéa Liljedahl är ägare (tillsammans med sin sambo Peter Eriksson) och kock på Linnéa & Peter, en hyllad kvarterskrog i centrala Örnsköldsvik. Tillsammans driver de även bakfickan Jacks Bodega. Linnéa blev utnämnd till Stellakock 2021 och vann bland annat silver i Kockarnas kamp 2018.
Florencia Abella – Ekstedt
Florencia Abella är köksmästare på enstjärniga restaurang Ekstedt i Stockholm. Florencia jobbade tidigare som bland annat kreativ ledare och souschef på Esperanto, har tävlat i Kockarnas Kamp och har släppt en egen kokbok om asado, argentinsk grillning.
Malin Flygar och Emma Ramírez – Frö
Malin Flygar driver Frö i Sälen tillsammans med Emma Ramírez, som även är sommelier. På Frö är menyn levande och går inte att läsa sig till innan, den presenteras noga på plats. Här serveras vildplockat från barmarkssäsong tillsammans med lokala råvaror i vackra presentationer.
Tea Malmegård – DoMa och Bar DoMa
Tea Malmegård är konditor, kock och kokboksförfattare och driver (tillsammans med sambon Viktor Lejon) DoMa och Bar DoMa i Stockholm. Restaurang DoMa, Do (rotea) Ma (lmegård), började som en hemmakrog i lägenheten och öppnade sedan 2020 på Nybrogatan. Tea har bland annat tävlat i Kockarnas Kamp och Sveriges Mästerkock.
Emma Shields – Freyja
Emma Shields har jobbat som kock i 14 år, på bland annat PM & vänner, Djuret, Oaxen krog, Restaurang Volt och Flickan. Hon har också drivit eget bolag, men nu är hon krögare på Freyja där visionen är att skapa en nutida svensk restaurang med mycket grönt i alla rätter.
Erika Goytizolo – Canta Lola
Erika Goytizolo driver den peruanska restaurangen Canta Lola i Stockholm. På restaurangen serveras autentiska rätter med väl skakade cocktails. Hon har tidigare jobbat på bland annat Taverna Brillo och La Bocca.
Sofia B Olsson – Restaurang Vrå
Sofia B Olsson är Chef & Operations Manager på Restaurang Vrå i Göteborg. På Vrå serveras asian fusion med fokus på det lokala, havet och växtriket – med en fot på västkusten och en i Japan. Sofia startade uppropet #härtardetslut i november 2020, då 65 kvinnor från restaurangbranschen gick samman för att förändra branschen. Uppropet ledde till Föreningen Framtidens Krogkultur som Sofia fortfarande driver med flera andra kvinnor inom branschen.
Elvira Lindqvist – Restaurang Oxenstiernan
Elvira Lindqvist är kock och kreativ ledare på Restaurang Oxenstiernan, en samlingspunkt för design, kvalitetshantverk och hållbar mat och dryck. Elvira var tidigare köksmästare på Fotografiska, och är även styrelseledamot i Föreningen Framtidens Krogkultur och krönikör i Gourmet.
Agnes Fällman – The Sparrow Wine Bar & Bistro
Agnes Fällman är kökschef på The Sparrow Wine Bar & Bistro på Östermalm i Stockholm. Restaurangen är en fransk bistro som gömmer sig inuti boutiquehotellet The Sparrow Hotel, ett systerhotell till Grand Hôtel. Agnes har tidigare arbetat på Mathias Dahlgrens Rutabaga och Matbaren, inom samma koncern.
Frida Ronge – TAK
Frida Ronge var tidigare kökschef på restaurang VRÅ i Göteborg och är idag kulinarisk ledare på TAK och UNN i Stockholm, samt TAK i Oslo. Hon har skrivit flera kokböcker och kom på tredje plats i Kockarnas Kamp 2021.
Cissi Wennström och Clara Häggqvist – Cissi & Clara
Clara Häggqvist är kock och sommelier och driver restaurangen Cissi & Clara tillsammans med Cissi Wennström på sin föräldragård utanför Norrtälje. Inspirationen kommer från naturen och omgivningen och maten lagas efter säsong och lust.
Lotta Karlsson – Restaurang Ärla
Lotta Karlsson (och Patric Blomquist) har öppnat den nya avslappnade fine dining-krogen Ärla som ligger i kvarteret Sädesärlan i Lärkstaden. Här serveras fasta trerättersmenyer, gjorda på säsongens råvaror. Tidigare drev de gastropuben Hybrid i Enskede.
Hedda Spendrup – OMAKA
Hedda Spendrup tillhör fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup och hon driver bryggeriet, baren och restaurangen OMAKA i Stockholm. På OMAKA serveras snacks och mellanrätter, självklart med egenbryggd öl som passar till maten.
Marion Ringborg – Studio Marion
Marion Ringborg deltog i Kockarnas kamp 2019 och idag driver hon Studio Marion catering, event och set design i Stockholm. Hon har tidigare drivit restaurangen Garba och har jobbat på bland annat Fotografiska och Villa Godthem.
Frida Nilsson – MJ's
Frida Nilsson är kökschef på MJ’s Hotel, Bar & Restaurang i Malmö. På MJ's serveras ett urval av rätter med inspiration från Medelhavet. Frida har bland annat fått utmärkelsen Stella Kock 2019, Rising Star 2019 av White Guide och slutat tvåa i Kockarnas Kamp 2014.
Camilla Simonsson – Vilda
Camilla Simonsson är ägare, chef, vildplockare och sommelier på Vilda i Göteborg. På Vilda serveras avsmakningsmenyer som hedrar naturen och de vilda råvaror som finns i nordiska skogar, hav, sjöar och fjäll. Camilla blev utnämnd till Stella Kock 2023.
Emelie Nielsen – Lundsbrunn Resort & Spa
Emelie Nielsen är Food & Beverage manager på Lundsbrunn Resort & Spa. Hon var tidigare köksmästare och driftchef på Krubb i Töreboda. Emelie är medgrundare till Föreningen Framtidens Krogkultur och blev utsedd till Restaurangbranschens vardagshjälte 2022 av Textilia och Svenska Kockars Förening.
Jessie Sommarström – Sommarström Grimlund
Jessie Sommarström är kock och har vunnit bland annat Årets kock 2022, Kockarnas kock 2023 och Gastronomiska Akademiens guldmedalj 2023. Idag frilansar hon tillsammans med maken Gordon Grimlund med catering- och eventföretaget Sommarström Grimlund. Från den 1 april blir Jessie Head of Food Services på Sodexo.
Louise Johansson & Rebecca Olsson – Studio Pétale
Louise Johansson och Rebecca Olsson är båda kockar och matstylister och har precis öppnat Studio Pétale, en kreativ matstudio med expertis inom event, foodstyling och kommunikation. Tillsammans har de tidigare arbetat på Restaurang Vrå i Göteborg och sommaren 2023 drev duon restaurangen Trädgårdsbaren på Way out West.
Jennie Walldén – Namu
Jennie Walldén är matkreatören som vann Sveriges Mästerkock 2013. Idag driver hon den koreanska restaurangen Namu på Gamla Väster i Malmö och syns en del i rutan som TV-kock.
Fler guider
Helgtips i Stockholm
Fira nyår på restaurang i Malmö
Fira nyår på restaurang i Göteborg
Jullunch i Göteborg – här kan du äta julbord dagtid
Här kan du fira Beaujolais Nouveau i Stockholm
Guide till nyårsfirande i Stockholm
Julbord i Malmö
5 heta Stockholmskrogar att besöka i höst
Julbord på julafton i Malmö – restauranger som har öppet