Tommy Myllymäkis Aira är Årets affärskrog

Publicerad 30 nov 2020 (ändrad 7 okt)
I dag delade DI Weekend ut sina prestigefyllda utmärkelser för 2020. Vinnaren av "Årets affärskrog" är Aira, Tommy Myllymäkis nyöppnade lyxrestaurang på Djurgården. "Årets resmål" gick till Krakas Krog på Gotland.
Årets affärskrog är ett av Sveriges äldsta restaurangpris och sedan 1983 har DI Weekend hyllat den restaurang som passar för olika typer av affärssammankomster. I stället för en pampig prisceremoni hölls i dag en coronaanpassad lunch på restaurang Nour i Stockholm. Trots ett minst sagt annorlunda år med nästan inga affärsluncher alls delades priset ut till stjärnkrögarens nya restaurang på Djurgården:
– Det är fantastiskt roligt att få priset Årets affärskrog, inte minst för teamet. Att driva den här typen av verksamhet är roligt, men också ganska krävande och det är en hög press på oss, gästerna har höga förväntningar. Att då få pris och erkännanden på olika sätt gör att man får en slags belöning för all den tid och det arbete man lägger ner, säger Tommy Myllymäki till Dagens Industri.

Krakas Krog på Gotland är Årets resmål

Under dagens ceremoni tilldelades utmärkelsen "Årets resmål" till Ulrika Karlsson och hennes säsongsrestaurang Krakas Krog på östra Gotland. Priset delades för första gången ut 2017 med syftet att lyfta fram gastronomiska gärningar utanför storstadsområdena. Krakas Krog kan precis som Aira kategoriseras som fine dining och ligger även den på en unik plats. Menyn har kraftig betoning på det gröna och i princip alla råvaror kommer inom en radie av två mil från restaurangen. Krakas Krog har tidigare fått rekommendationer av både Guide Michelin och White Guide.

Fortsatt tufft år för restaurangbranschen

Pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen, inte minst för de nyöppnade krogarna. Efter år av planering och förberedelser öppnade Aira i början på 2020 och möttes av en helt ny verklighet: Covid-19 med avsaknad av internationella gäster, affärsresor och fysiska möten. Efter att i höstas ha sett glimtar av en mer normal vardag har smittspridningen stoppat den positiva trenden på nytt.
– I september började vi se ett annat kundunderlag, ett annat klientel. Då kände vi att det började rulla igång igen, att det började återgå till det normala. Det fortsatte in i oktober, som var en superbra månad”, säger Tommy Myllymäki till Dagens Industri.

Årets affärskrog genom tiderna:

2020: Aira, Stockholm

2019: Symbios, Stockholm
2018: Bonnie’s/Bank Hotel, Stockholm.
2017: Tak/UNN, Stockholm.
2016: Portal, Stockholm.
2015: Bobergs Matsal, Stockholm
2014: Upper House, Göteborg.
2013: Oaxen Krog & Slip, Stockholm.
2012: Gastrologik, Stockholm.
2011: Sjömagasinet, Göteborg.
2010: Råkultur, Stockholm.
2009: PM & Vänner, Växjö.
2008: Zink Grill, Stockholm.
2007: Mathias Dahlgren, Stockholm.
2006: F12 - Fredsgatan 12, Stockholm.
2005: Park Aveny Café, Göteborg.
2004: Guldkanten, Uppsala.
2003: Lux, Stockholm.
2002: Operakällaren, Stockholm.
2001: Niklas, Helsingborg.
2000: Fond, Göteborg.
1999: Pontus in the Green House, Stockholm.
1998: Trädgår’n, Göteborg.
1997: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö.
1996: Norrlands Bar & Grill, Stockholm.
1995: Bröderna Dahlbom, Göteborg.
1994: Eriks Gondolen, Stockholm.
1993: Mårten Trotzig, Stockholm.
1992: Ulla Winbladh, Stockholm.
1991: (ingen utdelning).
1990: Coq Blanc, Stockholm.
1989: Brasserie & Bar Felix, Stockholm
1988: Leungs, Stockholm.
1987: Eriks i Gamla Stan, Stockholm.
1986: Vau-de-Ville, Stockholm.
1985: La Grenouille (nuvarande Grodan), Stockholm.
1984: Paul & Norbert, Stockholm.
1983: Johanna, Göteborg.
Årets resmål:
2020: Krakas krog, Katthammarsvik.
2019: Stedsan in the Woods, Hyltebruk.
2018: Talldungen Gårdshotell, Brösarp.
2017: PM & Vänner, Växjö.
AIRA
Biskopsvägen 9
Stockholm
AIRA
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in